Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза днес, че дипломатическата активност

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза днес, че дипломатическата активност
Коментари Харесай

Блинкен: Лавров не беше конструктивен на срещата на АСЕАН, обвини САЩ за световните проблеми

Американският държавен секретар Антъни Блинкен сподели през днешния ден, че дипломатическата интензивност на съветският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на външните министри на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) „ не е била нито градивна, нито продуктивна по който и да било въпрос ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Блинкен, който не се срещна с Лавров в коридорите на срещата, сподели на конференция, че съветският първи посланик е бил „ тотално отрицателно надъхан " и фокусиран върху отправяне на обвинявания против Съединени американски щати.

" Не чух нищо от външния министър (Сергей) Лавров, което да подсказва някаква смяна в посоката, когато става въпрос за това, което Русия прави в Украйна ", сподели Блинкен и добави, че Русия се е съсредоточила върху това да упреква Съединени американски щати за международните проблеми.

Блинкен прикани също Русия да удължи договорката за зърното с Украйна, която изтича в понеделник вечерта, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че съветският му сътрудник Владимир Путин се е съгласил да направи това, показва Франс прес.

Коментарите на Блинкен идват след тези на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, който малко по-рано удостовери, че Лавров си е изпуснал нервите поради рецензиите към съветската инвазия в Украйна.

„ Лавров ми отговори доста нападателно и изясни гледната си точка, като сподели, че всичко е „ скрит план на Запада " и че войната ще продължи ", сподели Борел пред кореспонденти след срещата на АСЕАН, в който участваха и Съединени американски щати, Китай и Япония.

Лавров съобщи по-рано тази седмица, че войната няма да завърши, до момента в който Западът " не се откаже от проектите си да резервира своето владичество ", включително " натрапчивото предпочитание " да победи Русия в стратегически проект.

Руският външен министър не е възнамерявал да се свързва с Блинкен, до момента в който е в Джакарта, сподели говорителката му Мария Захарова.

Лавров обаче се срещна с най-висшия китайски посланик Ван И. Двете страни ще " засилят стратегическата връзка и координация ", заяви китайското външно министерство.

Други въпроси, които преобладаваха по време на диалозите в Индонезия, бяха изстрелването на ракети от Северна Корея, съперничеството сред Съединени американски щати и Китай и продължаващата рецесия в Мианма.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР