Американският държавен секретар Антъни Блинкън подписа договор за сътрудничество в

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън подписа договор за сътрудничество в
Коментари Харесай

САЩ и Папуа-Нова Гвинея подписаха договор за сътрудничество в сферата на сигурността

Американският държавен секретар Антъни Блинкън подписа контракт за съдействие в областта на сигурността с Папуа-Нова Гвинея, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Блинкън, който дойде на аудиенция в страната, съобщи, че чака двустранното съглашение да улесни провеждането на военни учения с присъединяване на американската войска.

По-рано денем индийският министър председател Нарендра Моди посети столицата на Папуа-Нова Гвинея Порт Морсби, с цел да се срещне с водачите на 14 островни страни в Тихия океан. Моди увери участниците в срещата, че разполагат с поддръжката на Делхи.

Външният министър на Съединени американски щати също беседва с 14-те водачи, които споделиха, че най-неотложният приоритет към сигурността им е обвързван с повишението на морското ниво, породено от промените на климата.

Държавният секретар съобщи пред премиера на Папуа-Нова Гвинея Джеймс Марапе, че Вашингтон ще задълбочи партньорството си с Порт Морсби във всички области.

Двамата водачи разискаха икономическото развиване, климатичната рецесия и уговорката на Съединени американски щати към Тихоокеанския район, се споделя в известие на американския Държавен департамент.

Вашингтон ще даде на Папуа-Нова Гвинея 45 милиона $ за планове, свързани с стопанската система и сигурността. Част от средствата са предопределени отидат за отбранително съоръжение, намаляване на последствията от изменението на климата, за справяне с интернационалната престъпност и за битка с вируса на СПИН, уточни Държавният департамент.

Няколко академични кампуса проведоха митинги против подписаното през днешния ден съглашение, а политици от опозицията обявиха, че то ще подразни Китай.

Марапе, от своя страна, отхвърли изказванията, че съдействието с Вашингтон ще попречи на страната му да работи с Китай, който е значим търговски сътрудник.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР