Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно
Коментари Харесай

САЩ се опасяват от руски пръст в суданската криза

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази съществено безпокойствие от допустимо наличие на съветската наемническа формация " Вагнер " в Судан, където суданската армията на паравоенните Сили за бърза поддръжка водят в продължение към този момент на 10 дни яростни боеве, лишили живота на стотици хора, съобщи Франс прес.

" Имаме доста съществени опасения по отношение на присъединяване на групировката на Пригожин - групировката " Вагнер " - в Судан, " сподели Блинкън на взаимна конференция с кенийския си сътрудник Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

„ От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите другари в Близкия изток, както и Русия и други, които поддържат едната или другата страна “, сподели министърът на външните работи на Кения.

„ Сега не е моментът да вземаме на страна в спора “, сподели той, като помоли „ външните сили да оставят Судан на мира “. Мутуа не уточни съответна страна.

От своя страна, Блинкън означи, че групировката " Вагнер ", която работи в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там " където отиде единствено гибел и опустошения ".
Риск от разпространяване на спора
Американското издание " Ню Йорк таймс " отбелязва, че в прилежащите на Судан страни има приток на цивилни, бягащи от сраженията сред силите на двамата съперничещи си генерали, което поражда опасения от разпространяване на филантропична рецесия в места, които към този момент се пробват да се оправят с спорове, апетит и тежко икономическо състояние.

Вестникът се базира на филантропични чиновници, по думите на които престрелките, артилерийският обстрел и въздушните удари, които раздрусват Судан от 10 дни, са предиздвикали хиляди суданци и други хора да преминат границите на Чад, Египет и Южен Судан.

Огромното придвижване на хора рискува да се трансформира в задължение за съседите на Судан, в някои от които към този момент има огромен брой бежанци и вътрешно разселени хора, разяснява " Ню Йорк таймс ". В Етиопия има революция, в Южен Судан има дефицит на храна и прелом, а в Чад - наводнения и етнически битки, показва вестникът.

Организация на обединените нации предизвестява, че спорът " рискува да докара до пагубен пожар в границите на Судан, който може да обхване целия район и да се популяризира и отвън него ", написа английският вестник " Телеграф ".
Частични прекратявания на огъня 
Американското столично издание " Вашингтон пост " написа, че ръководени от цивилни мирни комитети са посредничили за краткотрайно преустановяване на огъня в огромна част от суданския район Дарфур и това е лъч вяра на фона седмицата на брутални боеве в цялата страна.

Вестникът се базира на ръководителя на локалната администрация, по думите на който макар че западният район на Дарфур е мощно обиден от насилието, от предишния четвъртък вечерта в четири от петте провинции в района има контрактувани примирия. И двете страни са се заели да съблюдават актуалните си позиции и в този момент водачите работят за определяне на филантропични коридори за доставка на помощи и събиране на телата, прибавя той.
Убит египетски чиновник
Египетското външно министерство заяви през вчерашния ден, че асистент административния аташе на страната в посолството ѝ в Хартум е бил погубен при боевете сред враждуващите фракции в суданската столица, съобщи Ройтерс.

" Мухамад ел Гарави е бил погубен, до момента в който е пътувал към посолството, с цел да упражни надзор върху процедурите за евакуация на блокирани в Судан египетски жители ", уточни в изказване министерството.

Суданската войска, която в началото заяви, че е бил погубен египетския асистент боен аташе, поправя изказването си, като уточни, че става въпрос за асистент административния аташе, които е бил погубен от огън, открит от паравоенните Сили за бърза поддръжка, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР