Американските власти разследват заплахи срещу голямото жури след обвинението срещу Тръмп

...
Властите в Джорджия заявиха, че разследват заплахи срещу членове на
Коментари Харесай

Властите в Джорджия заявиха, че разследват заплахи срещу членове на голямото жури, повдигнало обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и 18 негови съюзници.

Според съобщенията в четвъртък личните данни на 23-мата съдебни заседатели и трима заместници – включително изображения и адреси – са били публикувани на различни „странични“ уебсайтове, някои от които са свързани с десни теории на конспирацията.

Офисът на шерифа на окръг Фултън Пат Лабат каза, че следователите работят за проследяване на произхода на заплахите, след като имената на членовете на голямото жури и друга лична информация бяха публикувани онлайн. Службата на шерифа каза, че други местни, щатски и федерални правоприлагащи агенции оказват помощ.

„Ние приемаме този въпрос много сериозно и се координираме с нашите партньори от правоприлагащите органи, за да реагираме бързо на всяка правдоподобна заплаха и да гарантираме безопасността на тези лица, които са изпълнили своя граждански дълг“, се казва в изявление на шерифската служба.< /p>

Голямото жури на окръг Фултън върна обвинителен акт от 41 точки в понеделник, обвиняващ Тръмп и 18 други в незаконно заговор за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г. в Джорджия.


Въпреки че производството на голямото жури беше тайно, нередактираните имена на членовете на голямото жури бяха включени в обвинителния акт, което е стандартна практика в Джорджия, отчасти защото дава възможност на обвиняемите по престъпления да оспорят състава на голямото жури. Самият обвинителен акт е публичен запис.

Според Media Matters, на някои от уебсайтовете, които съобщават личните данни на съдебните заседатели, неназовани потребители са „издали директни заплахи“, като един е нарекъл информацията „списък с хитове“.

Американската адвокатска асоциация (ABA) излезе с изявление в четвъртък, в което осъди разкриването на частни и лични данни на членове на голямото жури, заявявайки, че е „против закона да се тормозят, преследват и заплашват“ големи съдебни заседатели.

„Американското жури играе решаваща роля в нашата демокрация повече от 200 години и участието на съдебните заседатели в процеса е от съществено значение за успешното функциониране на нашата съдебна система“, каза адвокатската колегия.

„Неразумно е животът им да бъде преобърнат и безопасността им да бъде застрашена заради това, че са добри граждани“, каза адвокатът относно разкриването на личните данни на съдебните заседатели.

„ABA призовава всички политически и правителствени лидери да осъдят тази дейност и правоприлагащите органи да разследват напълно всички заплахи към замесените невинни хора.“


В сряда жена от Тексас беше арестувана по обвинение в отправяне на смъртни заплахи на расистка основа срещу чернокожия съдия, председателстващ главното дело за заговор за федерални избори срещу Тръмп.

Абигейл Джо Шри каза на американския окръжен съдия Таня Чуткан: „Вие сте в полезрението ни. Искаме да те убием”, според обвиненията.

Бащата на Шри каза на следователите, че дъщеря му е ненасилствена алкохоличка, която седи на дивана си всеки ден, гледа телевизионни новини и „пие твърде много бири“, се казва в обвинителния акт.

На 9 август агенти на ФБР убиха въоръжен мъж от Юта, който беше изправен пред арест по обвинения в отправяне на заплахи с насилие срещу президента на САЩ Джо Байдън и служители на правоприлагащите органи, участващи в преследването на Тръмп.

Тръмп обяви в четвъртък, че е отменил пресконференция следващата седмица, за да разкрие това, което според него е ново „доказателство“ за измама на президентските избори в Грузия през 2020 г., цитирайки съвета на адвокати, докато се готви да се изправи пред съда по две наказателни дела във Вашингтон, окръг Колумбия, и Джорджия, които произтичат от неговите изборни лъжи.

„Вместо да публикувам доклада за манипулираните и откраднати президентски избори в Джорджия през 2020 г. в понеделник, моите адвокати биха предпочели да поставят това, вярвам, неопровержимо и неопровержимо доказателство за изборни измами и нередности в официални правни документи, докато се борим да отхвърлим това позорно обвинение“, написа Тръмп в сайта си в социалните мрежи.


Тръмп обяви, че ще проведе събитието часове след като голямото жури в Джорджия гласува да обвини него и други в заговор за незаконно отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. и спиране на мирния преход на властта.

Тръмп каза, че ще използва „голямата новинарска конференция“ в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси, в понеделник сутринта, за да пусне това, което според него е „почти пълен“ доклад, който ще го оневини.

Адвокатите на Тръмп също поискаха в четвъртък федерален съдия да отложи до 2026 г. процеса срещу него във Вашингтон по обвинения, че бившият президент е заговорничил да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Предложената дата април 2026 г. е контрапредложение на препоръката на Министерството на правосъдието миналата седмица, че процесът трябва да започне през януари 2024 г.

Очаква се екипът на специалния прокурор Джак Смит да се противопостави на искането на екипа на Тръмп, което се стреми да отложи процеса срещу него за почти година и половина след президентските избори през 2024 г., на които Тръмп в момента е първият фаворит за републиканската номинация.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР