Американските учени, създали първите живи роботи, твърдят, че формите на

...
Американските учени, създали първите живи роботи, твърдят, че формите на
Коментари Харесай

Живеем в бъдещето: Първите живи роботи в света вече могат да се възпроизвеждат

Американските учени, основали първите живи роботи , настояват, че формите на живот, известни като ксеноботи, към този момент могат да се възпроизвеждат. При това по метод, който не се следи при растенията и животните. Създадени от стволовите кафези на африканската жаба с нокти (Xenopus laevis), от която носи името си, ксеноботите са необятни по-малко от милиметър.

ВИДЕО: 

Малките петна бяха разкрити за първи път през 2020 година, откакто опитите демонстрираха, че могат да се движат, да работят дружно в групи и да се самолекуват. Сега учените, които ги създадоха в Университета на Върмонт, Университета Тъфтс и Института Wyss за биологично въодушевено инженерство към Харвардския университет, обявиха, че са разкрили напълно нова форма на биологично възпроизвеждане, друга от всяко животно или растение, познато на науката.

 „ Бях учуден от това “, сподели Майкъл Левин, професор по биология и шеф на Центъра за изобретение на Алън в университета Тъфтс, който е съ-автор на новото проучване.

„ Жабите имат метод за възпроизвеждане, който нормално употребяват, само че когато освободите клетките от останалата част от ембриона и им дадете късмет да бъдат в нова среда, те освен откриват нов метод за напредване, само че също по този начин явно и нов метод за възпроизвеждане “, споделя специалистът.

Робот или организъм?

Стволовите кафези са неспециализирани кафези, които имат способността да се развиват в разнообразни видове кафези. За да създадат ксеноботите, откривателите изстъргват живи стволови кафези от жабешки ембриони и ги оставят в развъдник. Няма забъркана операция на гените.

„ Повечето хора мислят, че роботи те са направени от метали и керамика, само че не е толкоз значимо от какво е изработен роботът, а какво прави “, споделя Джош Бонгард, професор по компютърни науки и роботи ка, специалист от Университета на Вермонт и водещ създател на проучването.

" Това е робот, само че също по този начин явно е организъм, изработен от генетично немодифицирана жабешка клетка. "

Бонгард сподели, че са разкрили, че ксеноботите, които в началото са били с форма на сфера и са направени от към 3000 кафези, могат да се репликират. Но това се случва рядко и единствено при избрани условия. Ксеноботите са употребявали " кинетична репликация " - развой, за който е известно, че се случва на молекулярно равнище, само че в никакъв случай до момента не е следен в мащаба на цели кафези или организми, сподели Бонгард.

След това благодарение на изкуствен интелект откривателите тествали милиарди форми на тялото, с цел да създадат ксеноботите по-ефективни при този вид репликация. Суперкомпютърът излезе с C-образна форма, която приличаше на Pac-Man, видеоиграта от 1980-те. Те разкрили, че е в положение да откри дребни стволови кафези в паничка на Петри, да събере стотици от тях в устата си и няколко дни по-късно снопчето от кафези се трансформира в нови ксеноботи.

" Формата всъщност е програмата. Формата въздейства върху това по какъв начин ксеноботите се държат, с цел да усилят този необикновено неочакван развой. "

Тази композиция от молекулярна биология и изкуствен интелект може евентуално да се употребява в голям брой задания в тялото и околната среда, съгласно откривателите. Това може да включва неща като събиране на микропластмаса в океаните, инспекция на кореновите системи и регенеративна медицина. Докато вероятността за самовъзпроизвеждаща се биотехнология може да провокира безпокойствие, откривателите споделиха, че живите машини са били напълно съдържащи се в лаборатория и елементарно се гасят, защото са биоразградими и контролирани от специалисти по нравственос.

Изследването е отчасти финансирано от Агенцията за напреднали проучвателен планове в региона на защитата, федерална организация, която следи създаването на технологии за военна приложимост.

„ Има доста неща, които са вероятни, в случай че се възползваме от този тип гъвкавост и дарба на клетките да вземат решение проблеми “, сподели Бонгард.

Проучването е оповестено в рецензираното научно списание PNAS в понеделник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР