Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в

...
Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в
Коментари Харесай

Квантови точки. Трима учени си поделиха Нобеловата награда за химия

Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в Съединените щати (САЩ) руснак Алексей Екимов завоюваха Нобеловата премия за химия. Тя им беше връчена " за откриването и синтеза на квантови точки ".

Свойствата на детайлите нормално се дефинират от броя на електроните в тях. Когато обаче материята доближи наноразмери, въникват квантови феномени, които зависят от размера ѝ.

Тазгодишните нобелови лауреати поотделно са съдействали за основаването наночастици, наречени квантови точки. При тях размерът дефинира свойствата. Сега те са от огромно значение за нанотехнологиите.

" Квантовите точки имат доста очарователни и необикновени свойства. Те имат разнообразни цветове според от размера си ", споделя Йохан Аквист , ръководител на Нобеловия комитет по химия.

Квантовите точки към този момент се употребяват при тв приемниците и мониторите, основани на технологията QLED, както и при светодиодните лампи. Те могат да се употребяват и да насочват хирурзите, когато отстраняват туморна тъкан.

Преди откритията на тримата химици във физиката е известно, че на доктрина при наночастиците могат да зародят квантови резултати, зависещи от размера. През 80-те години на предишния век обаче Алексей Екимов съумява да го потвърди на процедура.

Той основава подвластни от размера квантови резултати в цветно стъкло. Екимов показва, че размерът на частиците въздейства върху цвета на стъклото посредством квантови резултати.

Няколко години по-късно Луис Брус потвърждава квантови резултати, зависещи от размера, при частици, свободно плаващи в течност.

През 1993 година Мунги Бавенди прави гражданска война в химическото произвеждане на квантови точки, като вследствие на това получава съвсем съвършени частици. Това високо качество е належащо, с цел да могат те да бъдат употребявани на процедура.

Учените имат вяра, че в бъдеще квантовите точки биха могли да допринесат за основаването на гъвкава електроника, дребни датчици, по-тънки слънчеви акумулатори и криптирана квантова връзка.

В понеделник премията за физиология или медицина на учените, съдействали за основаването на иРНК ваксини против COVID-19. Във вторник премията за физика получиха за работата си върху придвижването на електроните в атомите и молекулите за изумително къса част от секундата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР