Американски военни самолети свалиха предполагаемия китайски шпионски балон на брега

...
Американски военни самолети свалиха предполагаемия китайски шпионски балон на брега
Коментари Харесай

Изтребител на САЩ свали китайския балон - Свят

Американски военни самолети смъкнаха хипотетичния китайски шпионски балон на брега на Южна Каролина в събота, заяви Пентагонът. В изказване в събота министърът на защитата Лойд Остин сподели, че американски изтребител, зависещ на Северното командване на Съединени американски щати, сполучливо е свалил балона по напътствие на президента Джо Байдън. Лойд сподели, че балонът е бил употребен от Китайската национална република „ в опит за наблюдаване на стратегически обекти в континенталните Съединени щати “.

Balloon has been shoot down just now.
— Kiriti (@in20im)
Първо в региона, в който се намираше летателното тяло  в продължение на 20 минути кръжаха самолети, а по-късно от изтребител беше изстреляна ракета въздух-въздух и нарушителят беше свален над териториалните води на Съединени американски щати.

Балонът, който, съгласно американски чиновници, носи огромен товар от шпионско съоръжение, е минал над няколко стратегически обекта, в това число силози за изстрелване на нуклеарни ракети, и се е трансформирал в най-новата точка на възпламеняване на напрежението сред Вашингтон и Пекин, разяснява „ USA Today “.

До повдигането на самолети против аеростата се стигна, откакто още в сряда президентът Джо Байдън подреди на Пентагона да смъкна балона незабавно щом това може да бъде направено без непростим риск за живота на американците по пътя му, само че военното командване имаше терзания, че отломките могат да са рискови за хората на земята.

„ След деликатен разбор американските военни командири откриха, че свалянето на балона над сушата съставлява непростим риск за хората в необятен регион заради размера и надморската височина на балона и неговия потребен товар за наблюдаване “, разяснява военният министър Лойд Остин. „ В сходство с напътствията на президента, Министерството на защитата създаде разновидности за безвредно събаряне на балона над нашите териториални води, като в същото време деликатно следи пътя му и дейностите по събиране на разследваща информация “, добави шефът на Пентагона.

Министерството на външните работи на Китай съобщи в петък, че балонът е бил цивилен метеорологичен дирижабъл, предопределен за научни проучвания, който е бил издухан отвън курса си. Това изказване беше неотложно отхвърлено от американски чиновници.

Телевизионни фрагменти посочваха по какъв начин, на огромна височина балонът, чиито размери се сравними с тези на три учебни рейса, се спуква в дребна детонация, преди да падне във водата. Американските управляващи ще се опитат да извадят отломките от океана, заяви NBC News.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР