Американски учени са изяснили, че някои медузи са се превърнали

...
Американски учени са изяснили, че някои медузи са се превърнали
Коментари Харесай

Еволюцията назад: животно се превръща в едноклетъчно

Американски учени са изяснили, че някои медузи са се трансформирали в едноклетъчни паразити. Това е невиждан случай на еволюция към опростяване (от огромно животно в миниатюрен паразит) предиздвикал биолозите да преразгледат своите показа за света на животните.

Резултатите от проучването са показани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените от университета на Канзас секвенирали генома на паразитите Myxozoa и изяснили, че те принадлежат към мешести (Cnidaria), където влизат медузите, кораловите полипи и анемоните.

Myxozoa освен са съкратили своя размер от няколко милиона до няколкостотин кафези (10-20 микрона в диаметър), само че и са понижили своя геном с 90%, като го създали един от най-малките в света на животните – към 20 млн. базови двойки (при нормалните мешести те са над 300 милиона).

Myxozoa. © Ivan Fiala

Независимо от радикалното опростяване, Myxozoa са съхранили най-важната специфичност на медузите – нематоцитите (парещите клетки), дружно с нужното за тях основаване на гени.

Микроскопичните медузи карат биолозите да преразгледат общоприетото определение за животно – при тях отсъстват доста свойства, определящи развиването на организма.

„ Например това са хомеозисните гени (определящи процесите на напредък и диференциация в организма). Освен това Myxozoa несъмнено се явяват животни, както и техните предшественици – медузите (животните нормално се дефинират като микроскопични многоклетъчни организми, а Myxozoa не се вписват в това определение “, споделя основният създател на изследаването Паулина Картрайт (Paulyn Cartwright).

Картрайт също отбелязва, че трансформацията на Myxozoa, при цялата си уникалност, може да се окаже не индивидуален случай, а много публикувана (макар и едва известна) тактика на еволюцията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР