Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 г.,

...
Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 г.,
Коментари Харесай

Учени прогнозират климатична катастрофа до края на века

Американски учени предвидиха настъпване на климатична злополука към 2100 година, заяви Лента. В рамките на проучването е преценено въздействието от повишението на средногодишните температури върху изискванията за живот на планетата. Разгледани са три вероятни сюжета.

В сходство с първия сюжет, считан за " рисков ", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса по Целзий ще провокира увеличение на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

Повишаването на температурите с 3-5 градуса по Целзий ще провокира цялостно разрушение на ледената завивка в Западна Антарктида и заличаване на дъждовните екваториални гори в Амазония, а под угрозата от горещините и глада ще са над 7 милиарда души.

" Свръхкатастрофалният " или " екзистенциален " сюжет планува средногодишните температури да се повишат с над 5 градуса по Целзий, само че учените не са дали оценки за следствията от сходно климатично стопляне, съобщи Българска телеграфна агенция. Известно е, че следователно човечеството ще се сблъска с изострен дефицит на съществени запаси, по-специално на прясна вода.

През последните 200 години вследствие на човешката активност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това докара до увеличение на наличието на въглероден газ в атмосферата с 0,012 % и провокира повишаване на междинната световна температура на въздуха с 1 градус по Целзий.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР