Американски учени направиха нов анализ на предмети, открити в най-старото

...
Американски учени направиха нов анализ на предмети, открити в най-старото
Коментари Харесай

Нищо не се е променило: древно погребение показа как майките са носели децата си

Американски учени направиха нов разбор на предмети, открити в най-старото заравяне на бебе в Европа, което е на 10 хиляди години. Те заключиха, че даже в древността хората са употребявали слингове, с цел да носят бебетата си, тъкмо както някои майки вършат това през днешния ден, пише ScienceAlert.

Археолози откриха в Италия древно заравяне на момиченце, умряло на възраст от 40 до 50 дни. До останките на бебето, наречено Неви, учените откриха огърлица от миди. Подобна находка допуска, че локалната общественост от антични хора доста е обичала и уважавала това момиче.
 кости, остатъци, бебе, антично заравяне  Цял екран Останките на бебе, открити от археолози 
Но нов разбор на находките от погребението и позицията на детето в гроба демонстрира, че възрастните са носили момичето, увито в прашка, украсена с миди. Въпреки че нищо не е останало от действителния материал, от който е изработен слингът на това дете, учените считат, че тези черупки въпреки всичко са основани по подобен метод, че освен да украсяват слинга, само че и да свързват неговите елементи дружно. Може би този притежател е основан от кожа или четина на животно или даже от плат.
 бижута от миди, антично заравяне, бебе  Цял екран Накити от миди, открити до бебето
Авторът на новото проучване, Клаудин Гравел-Мигел от Държавния университет на Аризона, счита, че черупките не са били елементарна декорация за гроба на бебето.

„ Тези черупки бяха нанизани като колиета и следваха контурите на прашка, която от дълго време е изчезнала. Поне някои от тези орнаменти опасваха раменете на бебето “, споделя Гравел-Мигел.

Но най-интересното е, че сканирането на античните черупки сподели, че те са направени доста преди раждането на момичето и по-късно са употребявани като клипси за антична прашка.

„ Родителите на Неви, също като актуалните майки, са желали бебето постоянно да е близо, по тази причина са го увили с към момента незнаен материал и са го закрепили с тези огърлици от миди “, споделя Гравел-Мигел.
 заравяне на бебе, антични хора  Цял екран  Снимка: ScienceAlert
В хода на проучването учените са употребявали данни и от други детски погребения, в които също са открити огромен брой сходни раковини, свързани между тях. Тези орнаменти може също да демонстрират, че са били прикрепени към одеяла или прашки за носене на деца.

" Такива украшения могат да служат като тип духовна отбрана. Затова античните хора са погребвали момичето дружно с тези черупки. Това е знак на родителска угриженост за благополучието на момичето в задгробния живот. Възможно е също така по този метод връзката сред умрялото бебе и обществото, към което е принадлежало, да е била засилена “, споделя Гравел-Мигел.

Между другото, в някои модерни общности от хора, които към момента живеят по антични традиции, може също да откриете потреблението на черупки за подсилване и декорация на бебешки прашки, споделят учените.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР