Американски учени и официални представители на министерството на енергетиката на

...
Американски учени и официални представители на министерството на енергетиката на
Коментари Харесай

Американски учени с голям пробив в надпреварата за възпроизвеждане на ядрен синтез

Американски учени и публични представители на министерството на енергетиката на Съединени американски щати се похвалиха с огромен пробив в конкуренцията за възпроизвеждане на нуклеарен синтез - технология с капацитет да бъде изобилен източник на сила, оповестява " Дневник ".

За първи път при опит е създадена повече сила от синтез, в сравнение с лазерната сила, употребена за предизвикане на реакцията. Това е така наречен чиста облага на сила при сливането на два или повече атома.

Експериментът е употребявал 2.05 мегаджаула сила, ориентирани към цел, и от това е провокирана 3.15 MJ сила от термоядрен синтез. Това е генериране на повече от 50% повече сила от вложената и първият път, когато опит води до значимо нарастване на силата, изясни Си Ен Ен.

Пробивът е дело на екип от учени в National Ignition Facility към Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния на 5 декември. Това е оборудване с размерите на състезателен стадион и оборудвано със синхронизирани 192 лазера.

Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм назова пробива " удивително достижение ". По думите ѝ учени и от други национални лаборатории работят за това Съединени американски щати " да решат най-сложните и неотложни проблеми на човечеството като обезпечаване на чиста сила за битка с изменението на климата и поддържане на нуклеарно въздържане без нуклеарни опити ".

Директорът на " Ливърмор " доктор Ким Будил назова опитите да се провокира термоядрено запалване в лабораторията " едно от най-значимите научни провокации, с които се е справяло в миналото човечеството ". " Постигането му е успех на науката, инженерството и най-много на хората ", сподели Будил в особено изказване. " Прекрачването на този предел е визията, която ни управлява в 60 години безрезервно гонене на задачата.

Ядреният синтез създава доста повече сила и единствено дребни количества краткотрайни радиоактивни боклуци. И което е значимо, процесът не създава излъчвания на парникови газове и затова не способства за изменението на климата. Това е противоположното на нуклеарното разделяне, при което тежките атоми се разделят. Деленето е технологията, употребена сега в атомните електроцентрали, само че процесът също по този начин създава доста боклуци, които не престават да излъчват радиация дълго време.

Експертите обаче споделят, че има още доста работа, преди термоядреният синтез да извърши домовете с сила.

Едно от провокациите е, че предизвикването на сливането и поддържането на детайлите дружно при синтез изисква доста огромни количества температура и високо налягане. Досега нито един опит не бе съумял да създаде повече сила от количеството, вложено, с цел да бъде задвижен процесът.

Става дума за малко количество водород в капсула с размер на зърно черен пипер. След това мощният 192-лъчев лазер се нагрява и компресира водородното гориво. Лазерът е толкоз мощен, че може да загрее капсулата до 100 милиона градуса по Целзий - по-горещо от центъра на Слънцето, и да реализира компактност до повече от 100 милиарда пъти повече от тази на земната атмосфера. Под действието на тези сили капсулата стартира имплозия, принуждавайки водородните атоми да се слеят и да освободят сила.

" Ето по какъв начин наподобява Америка, която води. А ние едвам започваме ", сподели министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм. " Ако успеем да развием термоядрената сила, можем да я използваме за произвеждане на чиста електрическа енергия, транспортни горива, сила за тежката индустрия и доста други. "

Учени изясняват, че в съответния опит е създадена сила, задоволителна за завирането на към 10 литра вода. Но значимо е, че е потвърдено, че може с тази технология да се създаде повече сила, в сравнение с се влага в нея. Правят се паралели с това по какъв начин се е родила нуклеарната сила - през 1942 година учени в Чикаго съумяват да накарат нуклеарен реактор да работи 5 минути. Първата американска атомна електроцентрала се появява в щата Пенсилвания 15 години по-късно.

Предстоят още доста години до довеждането на нуклеарния синтез до план, кадърен за търговски цели, най-малкото тъй като не е известно някой да разполага с уреди и способ за произвеждане на електричество от тази реакция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР