Американски официални лица са провели разговори с турските си колеги

...
Американски официални лица са провели разговори с турските си колеги
Коментари Харесай

САЩ засилват натиска върху Турция

Американски публични лица са провели диалози с турските си сътрудници по отношение на спазването на финансовите наказания, наложени на Русия поради нахлуването ѝ в Украйна. Това е последният ход на Запада в опит да окаже напън върху Анкара за приемането на по-твърда позиция по отношение на Москва, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Делегация, ръководена от Елизабет Розенберг, заместник-министър на финансите на Съединени американски щати, се е срещнала с турски показали от финансовото министерство на страната и бизнес групи в границите на пътешестване до Анкара и Истанбул тази седмица, излиза наяве от изказване.

В него Министерството на финансите на Съединени американски щати показва, че „ Розенберг обхвана редица тематики, в това число глобите и износния надзор, наложени на Русия от необятна коалиция от над 30 страни, енергийната сигурност, политиката против прането на пари и противодействието на финансиране на тероризма ". Според изказването „ тези срещи удостоверяват значимостта на тясното партньорство сред Съединени американски щати и Турция за справяне с рисковете, породени от отбягване на наказания и други противозаконни финансови действия “.

Посещението става факт, откакто турският президент Реджеп Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин организираха диалози в казахстанската столица – четвъртата среща посред им в границите на четири месеца. Двамата водачи се споразумяха да засилят енергийните връзки и да основат интернационален газов хъб в Турция, евентуално позиционирайки страната като основен маршрут за съветските потоци към Европа. Задълбочаващите се стопански и търговски връзки на Турция с Русия, подкрепени от сърдечните връзки сред Ердоган и Путин, станаха причина за гнева на Запада, който желае да сътвори обединен интернационален фронт и да убеди Москва да промени курса си по отношение на Украйна.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо посети Турция през юни като част от напъните на администрацията на президента Джо Байдън да събере поддръжка за ограничение на съветски активи в чужбина. По-късно Адейемо изпрати писмо до няколко турски бизнес групи, предупреждавайки ги за последствията от осъществяването на бизнес в Русия. Ердоган има стратегически и добре открити връзки както с Киев, по този начин и с Москва и се стреми да нарежда Турция като медиатор за превъзмогване на спора. Той оказа помощ за обезпечаването на покупко-продажби за обновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища и улесни обмена на пандизчии.

Въпреки че Турция осъди нахлуването на Русия и се разгласи срещу анексирането на четири украински района, Ердоган обществено отбрани Путин против западните наказания. Турция става все по-голям сътрудник за Путин, защото глобите затварят други пътища за търговия, пътешестване и вложения. А Ердоган, който ще се кандидатира за още един мандат на изборите следващата година, чака Русия да помогне за подсилване на затруднената стопанска система на Турция, като това изпитание включва обезпечаване на понижен газ и съглашение за заплащанията в лири. Ибрахим Калин, представител на турското президентство, удостовери във вторник, че „ не престават “ диалозите за закъснение на заплащанията до 2024 година на турския държавен вносител на сила Botas към Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР