Американски молекулярни биолози откриха, че децата и възрастните произвеждат различни

...
Американски молекулярни биолози откриха, че децата и възрастните произвеждат различни
Коментари Харесай

Различни антитела изработват имунитета към коронавируса на деца и възрастни

Американски молекулярни биолози откриха, че децата и възрастните създават разнообразни антитела против ковид, като броят на техните молекули, както и силата на деяние върху SARS-CoV-2, са доста по-ниски при децата, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Децата не създават антитела против N-протеина на ковид и като цяло антителата са разнообразни.

Както демонстрираха още първите наблюдения в Ухан децата доста по-рядко се заразяват със SARS-CoV-2 и съвсем не демонстрират тежки признаци на Covid-19, както възрастните. В същото време децата могат да предават ковид на други хора, в случай че са носители.

От друга страна, дребна част от болните деца развиват мултисистемен инфекциозен синдром - поредност от имунни нарушавания, сходни на синдрома на Кавазаки. Откриването на този феномен накара учените да проучат в детайли по какъв начин имунната система на децата реагира на появяването на SARS-CoV-2 в тялото им.

Група молекулярни биолози, ръководена от Дона Фарбър, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк (САЩ), организира едно от първите сходни изследвания, наблюдавайки производството на антитела в телата на 50 деца, инфектирани с ковид от март до май тази година.

Около една трета от тях, както означават учените, са получили инфекциозен синдром след ковид, което разрешава на биолозите да проучат дали естеството на имунния отговор на SARS-CoV-2 се трансформира с развиването на мултисистемен инфекциозен синдром. Учените съпоставят резултатите за деца и възрастни през пролетния пик на пандемията.

Тези измервания ненадейно демонстрират, че имунитетът на всички деца, в това число носителите на инфекциозен синдром след ковид, реагира на инфекцията по напълно друг метод от тялото на възрастните. По-специално, телата им не създават антитела, които биха могли да се свържат с протеина N, от който се състоят вътрешните пластове на обвивката на ковид, а други типове от тези молекули, свързани с частици на SARS-CoV-2, са доста по-слаби от антителата на възрастните.

Като цяло, както означават учените, тялото на децата реагира много едва на инфекцията - типичният брой антитела в кръвта им е доста по-малък, в сравнение с при възрастните, даже при най-леките форми на Covid-19. Освен това учените не записват обилни разлики в концентрацията на антитела в тялото на деца с мултисистемен инфекциозен синдром и леки форми на зараза, което е изцяло нехарактерно за възрастни, при които броят на антителата зависи директно от тежестта на признаците на инфекцията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР