Американски медици успяха временно да свържат свински бъбрек към тялото

...
Американски медици успяха временно да свържат свински бъбрек към тялото
Коментари Харесай

Пробив в трансплантациите: Свързаха свински бъбрек към тялото на човек

Американски медици съумяха краткотрайно да свържат свински бъбрек към тялото на човек, което се счита за пробив в трансплантациите и бе наречено „ евентуално знамение “ от хирурга, направил интервенцията, съобщи Агенция Франс Прес.

Ако сходна трансплантация се окаже сполучлива при възможни клинични тествания, тази терапия би решила значим проблем с дефицита на бъбреци от човешки донори.

В интервенцията на 25 септември е употребен орган на генетично модифицирано животно донор. Той бил обвързван към пациент в мозъчна гибел на изкуствено дишане, чието семейство дало единодушие за двудневния опит в името на научния прогрес. По време на теста не била видяна реакция на отменяне от имунната система.

„ Той (органът) свърши това, което се очакваше – премахване на ненужни съединения и образуване на урина “, сподели пред Агенция Франс Прес Робърт Монтгомъри – шеф на института по трансплантации към Нюйоркския университет.

Особено значимо е, че присаденият бъбрек съумял да понижи равнището на молекулния креатинин, което е основен индикатор за действието на подобен орган.

Операцията, осъществена от Монтгомъри и няколко негови сътрудници, траяла към два часа.

Те свързани бъбрека към кръвоносни съдове в горната част на крайник на пациента, с цел да могат да го следят и да вземат проби посредством биопсия.

Пациентът желал да бъде донор на органи и фамилията му в началото било разочаровано, когато им споделили, че органите не са подобаващи за трансплантация. Но „ почувствали облекчение, откакто разбрали, че има друга опция за донорство “, сподели доктор Монтгомъри.

След 54-часовия опит спрели изкуственото дишане на пациента и той умрял.

Свинята донор била от стадо, минало през процедура на генетична редакция, с цел да бъде изключен ген, произвеждащ избрана захар, която другояче би провокирала мощна имунна реакция и отменяне на органа.

„ Все още е под въпрос какво би станало три седмици, три месеца или три години “ след процедурата “ на свързване, сподели Монтгомъри.

„ Единственият метод действително да отговорим на въпроса е да тестваме това с жив човек. Но считам, че е направена значима междинна стъпка, която най-малко в началото ни споделя, че нещата вървят добре. “

Той възнамерява да разгласява резултатите от опита в научно списание идващият месец, като допусна, че клинични тествания могат да бъдат извършени в границите на една или две години.

Новината бе посрещната внимателно от външни специалисти, които желаят първо да се срещнат с научната обява, преди да вършат изводи.

„ Новината е значимо научно достижение в ксенотрансплантацията. Ако се удостовери, ще е огромна стъпка напред в трансплантацията на органи, които могат да решат казуса с дефицита на органи от донори “, съобщи Хайнек Мерджентал, хирург в Университета на Бирмингам във Англия.

По-рано този месец за Европейския ден на органното донорство и трансплантацията бе обявено, че у нас от 1016 български жители живеят с вярата да получат орган, който да им разреши да водят естествен живот, чакащите за присаждане на бъбрек са най-вече –899 души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР