Американски математици са разработили принцип и набор от формули, основани

...
Американски математици са разработили принцип и набор от формули, основани
Коментари Харесай

Нова ентропия изчислява хаоса и ефекта на пеперудата

Американски математици са създали принцип и набор от формули, учредени на правилото на по този начин наречената ентропия на разширението, който разрешава да се пресметна работата на безредни системи благодарение на компютър и да се оцени силата на резултата на пеперудата в тях.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Chaos.

Терминът резултат на пеперудата е изобретен от известния математик и метеоролог Едуард Лоренц през 1961 година, когато той се опитал да пресметна времето за няколко дни. Ученият разкрил, че най-малките промени в началните условия на изчисленията доста мощно трансформират техния резултат и го вършат по най-непредсказуемия метод.

Самият Лоренц сравнявал сходни промени с това, по какъв начин размахът на крила на чайка или пеперуда в единия завършек на Земята може съществено да промени времето за един ден, седмица или по-дълго време в другата част на планетата. Така се родила актуалната математическа доктрина на хаоса, описваща държанието на сходни нелинейни системи.

Брайън Хънт и Едуард От от университета на Мериленд в Колидж Парк (САЩ) са създали формули и правила, позволяващи да се предсказва еволюцията на безредните системи и да се оценят следствията от резултата на пеперудата, като употребявали лично определение за хаоса.

В основата му лежи понятието за по този начин наречената ентропия на разширението – създадена от Хънт и От математическа идея, отразяваща какъв брой бързо се трансформира скоростта, с която се усилва размерът на моделираната безредна система и какъв брой бързо излиза тя от в началото заложените рамки.

Освен това моделът на хаоса на Хънт и От регистрират въздействието на външни фактори върху работата на системата към този момент откакто тя е стартирала, което разрешава по-точно да се предсказва държанието на разнообразни обекти в света, непрекъснато взаимодействащи с околната среда.

И едното, и другото много елементарно могат да се изчислят, акцентират учените. Това разрешава да се дефинира явява ли се една или друга моделирана система безредна и да се оцени до каква степен мощен ще бъде резултатът на пеперудата в нея.

Ефектът на пеперудата – Кодът на хаоса

 

 

Дадените формули съгласно очакванията на математиците ще оказват помощ на астрономите по-точно да предсказват държанието на планетите в безредно проведени звездни системи, а на метеоролозите – да се научат тъкмо да предсказват времето. Медиците пък ще могат да основават по-сигурни водачи на ритъма на сърцето.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР