Американски и канадски биохимици разработиха наноструктури, които поглъщат молекулите полифосфат

...
Американски и канадски биохимици разработиха наноструктури, които поглъщат молекулите полифосфат
Коментари Харесай

Учени създадоха препарат срещу образуване на тромби

Американски и канадски биохимици създадоха наноструктури, които гълтам молекулите полифосфат от кръвоносната система на индивида и препятстват образуването на тромби без да усилват риска от кръвотечение, който се появява при приема на антикоагуланти.
Разработката е оповестена в списание Nature Communications, заяви пресслужбата на канадския Университет Британска Колумбия (UBC). Както означават откривателите, множеството антикоагуланти и антитромботични препарати имат един общ минус - приемът им усилва вероятността от развиване на непринудено кървене.
Това се дължи на въздействието на дейните съставки на антикоагулантите върху ензимите или помощните молекули, които вземат участие директно в патогенните и потребните форми на кръвосъсирване.
Проф. Киджакедату и сътрудниците му са открили, че новите наноструктури, основани на макромолекулярни полианионни инхибитори (MPI), нямат тези дефекти. Така биохимиците назовават наноструктурите, покрити с голям брой къси, позитивно заредени органични молекули.
Те са способни да се комбинират с негативно заредени субстанции и да ги задържат на повърхността си. Безопасно лекарство против тромбози  В групата на сходни молекули влизат така наречен полифосфати - съединения от доста на брой молекули на фосфорната киселина, които играят основна роля в активирането на тромбоцитите и за образуването на кръвни съсиреци.
За разлика от други съставни елементи на кръвосъсирването, полифосфатите не са част от системи, директно свързани с процеса на кръвосъсирване, което ги прави привлекателна " цел " за медикаментите.
Водени от тази концепция, канадски и американски биохимици сътвориха наноструктури въз основата на ядро от полимерни молекули и съединени с тях вериги полиамини - къси органични молекули с включени атоми въглерод.
Структурата на тези полиамини е определена по подобен метод, че те интензивно се свързват с полифосфатите и ги задържат навътре в наночастиците. Учените подготвили девет разнообразни разновидността на тези молекули и ревизирали по какъв начин работят при мишки, в чиито кръвоносни съдове непринудено се образували тромби.
Опитите посочили, че една от основаните наноструктури - MPI 8, потиснала образуването на тромби в ниски концентрации, а също така не провокира импровизиран кръвоизлив и има ниски равнища на токсичност.
Учените се надяват идващите опити с други типове животни и доброволци да потвърдят високото равнище на сигурност и успеваемост на MPI 8. Това ще отвори пътя за потреблението на тези наноструктури за профилактика на тромби и битка с последствията от образуването им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР