Американски енергийни експерти са посетили Марица Изток2. Това съобщи в

...
Американски енергийни експерти са посетили Марица Изток2. Това съобщи в
Коментари Харесай

Американски енергийни експерти са посетили Марица Изток2

Американски енергийни специалисти са посетили " Марица Изток " 2. Това заяви в коридорите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова

„ След диалозите с американския президент Доналд Тръмп на премиера Бойко Борисов у нас са пристигнали единайсет американски енергийни специалисти. Те са посетили избрани обекти, срещите са били в партньорски дух. Експертите бяха прелестно сюрпризирани от равнището на българската нуклеарна енергетика, желаеха да посетят Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 и бяха впечатлени от мащабите й “, описа министърът.

По думите на Петкова, европейските правила изискват американското нуклеарен гориво първо да бъде лицензирано, преди да се каже изрично дали то е уместно за нашите ядрени централи. 

„ Ние работим дружно с американските сътрудници в тази посока, имаме подписан контракт с Уестингхаус за правене на технико-икономически разбор “, уточни тя.

Петкова е безапелационна, че построяването на " Балкански поток " не се бави и че планът се осъществя според посочените в контракта периоди.

Тя напомни, че на 18 септември 2019 година е бил подписан договорът с определения реализатор " Консорциум Аркад ". Преди това е имало обжалване, за което Върховен административен съд се е произнесъл, че е безпричинно. След това е станало допустимо и подписването на контракта.

„ Булгартрансгаз ” беше подготвен с процедурата още през април, само че поради обжалването на двата консорциума, имаше закъснение с няколко месеца “, сподели министър Петкова.

По думите ú първите 308 км на плана " Балкански поток " би трябвало да бъдат построени до 250 календарни дни от подписването на контракта, до момента в който останалата част от трасето би трябвало да бъде приключена в границите на 615 календарни дни.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР