Aмериканската технологична компания Extreme Networks Inc миналата година заяви, че

...
Aмериканската технологична компания Extreme Networks Inc миналата година заяви, че
Коментари Харесай

Reuters: Топ мениджър от компания в САЩ продава високи технологии на Русия

Aмериканската софтуерна компания Extreme Networks Inc предходната година съобщи, че е прекратила всички бизнес действия в Русия в символ на взаимност с жителите на Украйна.

Докато обществената компания е прекратявала активността си в Русия, нейният най-високопоставен управител в района не е спрял да прави бизнес там, открива следствие на Reuters.

Според изявленията с двама източници, осведомени с въпроса, както и съгласно съветски корпоративни и митнически документи, през април 2022 година Сергей Гусаков, до момента в който към момента работи като управител на Extreme за някогашните руски републики, основава своя лична компания, с цел да доставя на съветски клиенти IT съоръжение, създадено от съперник на работодателя му.

IT оборудването, продавано в Русия от компанията на Гусаков Vektor-T, се сглобява в Китай и съдържа американски микропроцесори.

Резултатът е, че микропроцесори, създадени от американски компании за чипове, които са забранили продажбата на продуктите си в Русия - както направи Extreme, стигат до страната, вградени в китайско съоръжение, изяснява Reuters.

Разследване в края на предходната година сподели по какъв начин доброволните забрани за експорт от страна на софтуерни компании и по-широките западни наказания, признати откакто Москва стартира война в Украйна през февруари 2022 година, не са спрели милиарди долари да постъпват в Русия посредством мрежи от снабдители от трети страни.

Потърсен от Reuters за коментар по отношение на частния бизнес, Гусаков съобщи сбито: " Не съм склонен: " Това е небивалица. Довиждане. "

Гусаков ръководи паралелното си дружество повече от година, макар че през лятото на 2022 година негов сътрудник предизвестява висшето управление на Extreme, че присъединяване му в странични продажби на технологии в Русия може да наруши разпоредбите на компанията.

" Тези нарушавания ще доведат до тежък удар върху репутацията на Extreme на фона на войната в Украйна ", се споделя в документа.

Запитани за страничните действия на Гусаков, представителите на Extreme обявиха, че въпросът е предмет на следствие от правния отдел на компанията и от външен юрист. Те отхвърлиха да разясняват активността на Vektor-T, като обявиха, че тя е отвън контрола на Extreme, и не дадоха отговор на въпросите за сегашния статут на Гусаков в компанията.

Говорителите обявиха, че Extreme " приема доста съществено отговорностите си да съблюдава експортния надзор на Съединени американски щати " и не развива активност в Русия.

По-рано Reuters разкри по какъв начин преди нахлуването в Украйна Extreme е предоставила IT съоръжение на военна компания, глобена от Съединени американски щати, която създава ракети за системата за противовъздушна защита S-400 - едно от най-сложните съветски оръжия.

През октомври Extreme удостовери констатациите, като съобщи, че продуктите ѝ са отишли при " неприятни играчи ", и съобщи пред американските регулаторни органи, че ще проверява сегашни и някогашни чиновници за вероятно присъединяване и ще вкара " най-хубавите в класа си " ограничения за надзор на износа.

През април предходната година Extreme реорганизира районния си офис, като реалокира Гусаков и няколко членове на личния състав в Москва в Казахстан, съгласно източниците на Reuters.

Гусаков, който се причислява към Extreme през 2010 година, съгласно профила, оповестен на уеб страницата на компанията, резервира купата си на районен управител за Оперативно-наблюдателно дело, група някогашни руски републики. На 13 април 2022 година той става съосновател на Vektor-T в съветския град Орлов, сочат съветските корпоративни регистри. Според осведомени той не е уведомил Extreme за това.

На уеб страницата на Vektor-T, който е регистриран три седмици по-рано, се споделя, че компанията създава и създава набор от съоръжение за компютърни мрежи за съветския пазар. Според правосъдната документи предходната година приходите на компанията са били към 1 млн. $.

Продуктите, продавани от Vektor-T, се създават в Китай от компанията Yunke China Information Technology Ltd, която е по-известна с комерсиалната си марка DCN.

DCN удостовери, че изнася артикули за Русия, само че отхвърли да разяснява бизнес връзките си с Vektor-T.

До 31 март DCN е изнесла за Русия съоръжение на стойност минимум 11 млн. $, в това число колета, предопределени за Vektor-T, демонстрират съветските митнически регистри.

Според източниците на следствието, продуктите на DCN съдържат американски микропроцесори, създадени от Marvell Technology Inc, основана в Уилмингтън, Съединени американски щати, и Lattice Semiconductor Corp, основана в Хилсбъро, Ирландия.

Високопоставен началник на DCN съобщи, че компанията разчита на полупроводници от Marvell за някои от продуктите си, като сподели, че американската компания " има доста дистрибутори в Китай ".

Що се отнася до Lattice, изпълнителният шеф първо съобщи, че DCN употребява техни компютърни чипове, само че по-късно се отдръпна, като сподели, че компанията не ги употребява. " Делът на американските технологии в продуктите на DCN е доста дребен ", добавя той.

Изпълнителният шеф на DCN отхвърли да разяснява дали китайската компания има позволения от Marvell и Lattice да изнася продуктите им в Русия.

Marvell отговори, че не продава в Русия и че всички нейни дистрибутори и техните клиенти в Китай би трябвало да удостоверят, че продуктите няма да бъдат препродавани в Русия. Говорител на компанията съобщи, че Marvell не е доставяла непосредствено за DCN от 10 години, само че добави, че не постоянно може да наблюдава къде се озовават продуктите ѝ.

" Възможно е някои от клиентите на дистрибутора да продължат да препродават продуктите на компании, за които Marvell или нейните дистрибутори не знаят, не виждат и не управляват ", сподели представителят.

Lattice съобщи, че е спряла всички продажби за Русия, когато Украйна е била нападната и изцяло съблюдава американските разпореждания за експорт. Компанията не отговори на въпросите дали DCN е била неин клиент.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР