Американската политика е разделена по отношение на Украйна. С предстоящите

...
Американската политика е разделена по отношение на Украйна. С предстоящите
Коментари Харесай

Американската политика се разцепва покрай Украйна

Американската политика е разграничена във връзка с Украйна. С идните избори украинският въпрос се трансформира в препъникамък в Съединени американски щати. Все повече претенденти за президент стартират да приказват за своята визия за спора в Украйна. И, което е забавно, идеологическият раздор във външната политика се следи даже освен сред двете партии – Републиканската и Демократическата, а и вътре във всяка от тях.

Онзи ден президентът на Украйна Володимир Зеленски, давайки изявление за Wall Street Journal, приказва за страховете на Киев от допустима промяна на властта във Вашингтон през 2024 година и идването на власт на Доналд Тръмп. В последна сметка Тръмп продължава интензивно да се опълчва на намесата в украинския спор. Той дава обещание да сдобри Русия и Украйна за 24 часа, в случай че бъде определен за президент на Съединени американски щати.

Тръмп постоянно подлага на критика размера на отпуснатите на Киев траншове, които общо към този момент надвишават 150 милиарда $. И се стреми да трансферира отговорността за Украйна върху плещите на Европа, принуждавайки я да заплаща за поддръжката на Киев.

Въпреки това, Тръмп надалеч не е самичък в заемането на позиция, която фундаментално опонира на линията на актуалната администрация в Белия дом. Приблизително сходни възгледи показва главният му съперник в първичните избори, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Той даже назова спора в Украйна „ териториален спор “, който би трябвало да бъде позволен допустимо най-скоро. По думите на ДеСантис, той не желае да трансформира Украйна в „ нов Вердюн “ с години на борби, тъй че сходно на Тръмп претендентът е подготвен да разгласи помирение. ДеСантис има много ястребова външна политика, само че тя е ориентирана най-вече против Китай.

Именно Поднебесната империя, а не Русия, ДеСантис счита за главния съперник на Съединените щати. И борбата в Украйна му наподобява като ненужна загуба на лимитираните военни запаси на Съединени американски щати, които другояче биха били ориентирани към борба с Китай.

Много републиканци се концентрират върху обстоятелството, че от началото на спора Съединените щати са изразходвали повече от половината от всичките си 155 mm снаряди в Украйна - повече от милион и половина от три, както и няколко годишни запаса от ракети.

Сега Пентагонът се пробва да усили потенциала на американския военно-промишлен комплекс. На Америка обаче ще са нужни най-малко три-четири години, с цел да възвърне много изчерпаните си оръжейни ресурси. И в случай че в този миг възникне различен огромен спор - да вземем за пример към Иран или Тайван, тогава Съединените щати могат да се окажат в обстановка, в която просто тривиално няма да имат задоволително муниции.

Например анализаторите във Вашингтон предвиждат, че една широкомащабна война с Китай ще изчерпи всички ракетни ресурси на Съединени американски щати за по-малко от седмица.

Това е огромно безпокойствие за републиканците, които не престават да ускоряват антикитайската изразителност във Вашингтон.

Друг претендент за президент, който прикани за преустановяване на украинската рецесия заради опасността от Китай, е Вивек Рамасвами. Той съставлява дясното крило на Силиконовата котловина и е непосредствен другар на Питър Тийл, създателят на Palantir, който в този момент прави разбор на огромни бази данни в Украйна.

Очевидно те правят оценка възможностите на Украйна като не изключително огромни. Затова Рамасвами също прикани Украйна да се помири с териториалните загуби и да подписа мир с Русия. След това, съгласно Рамасвами, Съединени американски щати би трябвало да засилят военното си наличие в Тихия океан и да пренасочат вниманието си към Южнокитайско море.

В лагера на републиканците обаче има и тяхни лични ястреби.

Онзи ден Ники Хейли, някогашен губернатор на Южна Каролина и по-късно дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации по време на президентството на Тръмп, показа мнението си за Украйна. Тя е уверена, че загубата на Запада в Украйна ще докара до проваляне в борбата с Китай. Ефектът на доминото ще проработи - след капитулацията на Украйна на опашката ще е Тайван. Затова тя приканва да продължи изпращането на оръжия в Украйна.

Чуваме почти сходни известия от устата на някогашния вицепрезидент Тръмп - Майк Пенс, който също щеше да отиде на първичните избори. С тях се солидаризира и актуалният сенатор от Южна Каролина Тим Скот. Въпреки че предлага на Съединени американски щати да не бъдат " международният служител на реда ", той също приканва за увеличение на натиска върху Китай, Русия, Иран и други съперници на Америка.

Всички тези претенденти нямат действителен късмет да завоюват първичните избори на републиканците, където Тръмп и ДеСантис са любимци. Но обособени персони като Хейли и Скот се състезават за място в екипа на Тръмп. За тях главната премия е да станат претенденти за вицепрезиденти. Това също би било комфортен излаз за републиканското управление, което желае да се опита да повлияе на Тръмп и бъдещата му политика по този метод.

За мястото на вицепрезидент на Тръмп обаче се борят и близки до него по възгледи политици - в това число някогашният претендент за губернатор на Аризона Кери Лейк и авторитетната републиканка в Конгреса Марджъри Тейлър Грийн. И двамата подлагат на критика политиката на поддръжка на Украйна, настоявайки да се обърне повече внимание на проблемите в Съединени американски щати. Затова е изцяло допустимо в последна сметка Тръмп да ги вземе в президентския си екип.

В лагера на Демократическата партия също има изолационисти.

Най-яркият от тях остава Робърт Кенеди, внук на президента Джон Ф. Кенеди, който също се пробва да заеме първия пост в страната. Той от дълго време жигосва " неоконсервативната " политика на настоящия вашингтонски хайлайф в интервютата си. Кенеди упреква американските управляващи за провокирането на спора в Украйна и счита 350 000 украински бойци, които починаха на фронтовата линия, за негови жертви.

Съгласно данните от социологическите изследвания, рейтингът на Кенеди варира в границите на 15-20%. С други думи, има забележителна част от демократите, които харесват неговата антивоенна позиция, съчетана с лозунгите за битка против всемогъществото на американската политическа върхушка и корпорациите, които са се слели с нея.

Джо Байдън е надалеч пред Кенеди в рейтингите – поддържат го две трети от демократите. Но в случай че продължи и по-нататък да пропуща гласовете на поддръжниците на Кенеди, тогава това може да коства изборната победа на Байдън.

Сега екипът на Байдън продължава да залага на оповестената украинска контраатака, надявайки се, че тя ще разреши на Киев доста да усъвършенства обстановката на фронта. И в бъдеще това ще даде опция да се показа успеха на сегашната администрация в Белия дом и по този начин да се избие главният коз от ръцете на съперниците на присъединяване в спора.

Засега обаче „ контраатаката “ не е донесла забележителен триумф на Киев. И колкото по-дълго продължава тази нестабилна обстановка, толкоз повече опасности основава тя за Байдън. В последна сметка умората в американското общество от войната в Украйна последователно нараства.

В момента повече от половината американци към момента поддържат изпращането на оръжия в Киев. Но да вземем за пример измежду републиканците делът на последователите на Украйна към този момент е паднал до една трета. Броят на украинските почитатели постепенно понижава и измежду демократите.

Белият дом би желал да постави завършек на украинската рецесия с победа, даже морална, много преди деня на изборите в Съединени американски щати на 5 ноември 2024 година Но към този момент обстановката на бойното поле въобще не се развива съгласно проектите на военните стратези в Съединени американски щати.

И това е тежко за Украйна - тъй като в случай че спорът продължи до изборите, тогава може да приключи с най-лошия им призрачен сън. Със завръщането на Тръмп на власт, внезапното понижаване на американските разноски за Киев и бързото раздробяване на това, което до тогава към момента е останало от украинската държавност.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР