Американската Мейджър лийг сокър лига в последните години стана известна

...
Американската Мейджър лийг сокър лига в последните години стана известна
Коментари Харесай

13-годишно хлапе пренаписа историята на футбола в Щатите

Американската Мейджър лийг сокър лига в последните години стана известна с това, че се трансформира в послледен кей за редица залязващи футболни звезди, които взеха решение да поиграят малко и оттатък океана преди публично да сложат завършек на своите кариери. Като страна на огромните крайности, Съединени американски щати се придържа към тази си линия и във връзка с футбола. Макар МЛС да е цялостна с остаряващи звезди, в шампионата на Съединените щати все по-често се появяват и изключотелно надарени младоци, които бързо биват забелязвани и привличани от огромните европейски клубове. Пример за такива играчи са Джовани Рейна и Алфонсо Дейвис.

Сега по техните стъпки потегля и Аксел Кей. Нападателят е част от дъщерния тим на Реал Солт Лейк Сити – Реал Монархс, който се състезава във второто равнище на американския футбол – така наречен USL Championship. В събота заран българско време Реал Монархс приключи наедно 0:0 с Колорадо Спрингс Суичбакс. Малко след приключването на час игра на терена се появи Аксел Кей и по този начин той на в америка. Тъмнокожият нападател се трансформира в най-младият футболист, играл футбол в Съединени американски щати на професионално равнище. Когато влезе на терена Аксел беше единствено на 13 години, 9 месеца и 9 дни!

Така той усъвършенства върха на някогашния нападател на Бенфика Фреди Аду, чиято кариера потегли от Държавна сигурност Юнайтед. През 2004 година ганайският футболист дебютира за отбора на 14-годишна възраст и до този уикенд достижението му изглеждаше недостижимо, само че то бе направено на пух и прахуляк от надарения нападател на Реал Монархс, написа ДиСпорт.

Аксел Кей е роден на 30 декември 2007 година в Кот д’Ивоар, като още до момента в който е дребен, фамилията му се мести в Калифорния и там дребния Аксел стартира да се занимава с футбол.

Преди да стане част от „ монарсите “, невръстният голаджия е част от Зайънс Банк Реал Академи (академията на Реал Солт Лейк), където развива футболните си умения. През предишния сезон той игра за отбора на Реал Солт Лейк Сити до 15 години, с който завоюва трофея „ MLS NEXT Cup “, като се трансформира в голмайстор на шампионата с 5 попадения.

Бъдещето е пред Аксел Кей, чиито голмайсторски заложби са големи, само че момчето би трябвало да продължи да се развива в школите и да не пребързва с прехвърлянето си в мъжкия футбол преди да е минал през юношеските съревнования. Там неговите качества могат да се подобрят доста и когато му пристигна времето, той да успее да пробие за непрекъснато не в някои от отборите в МЛС, а за какво не и да последва образеца на Кристиан Пулишич, Джовани Рейна и Алфонсо Дейвис, които към този момент са част от някои от най-силните тимове в света.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР