Американската космическа агенция НАСА публикува кратко видео, от което се

...
Американската космическа агенция НАСА публикува кратко видео, от което се
Коментари Харесай

Тези снимки на НАСА показват, че Слънцето може да свети в синьо

Американската галактическа организация НАСА разгласява малко видео, от което се вижда, че Слънцето ни може да се свети и в синьо, а освен в златисто, както сме привикнали да го виждаме.

Видеото демонстрира интензивността на магнитното поле на звездата в нашата планетна система. Промяната в цветовете на Слънцето е снимана от спътника на Обсерваторията за слънчева динамичност (SDO) в края на април.

За снимането на фрагментите са употребявани светлина от дълбокия ултравиолетов диапазон. Благодарение на това се вижда единична област на слънчева интензивност. Запечатано е и придвижването на материята по дъгите на силовите линии на слънчевото магнитно поле.

Нашето Слънце в е развой на стареене и затова ротацията му се забавя. Методът, по който се дефинира неговата възраст се назовава жирохронология.

Това проучване е открило, че всяка звезда освобождава част от масата си под формата на звезден вятър. Този звезден вятър обаче блокира ротацията и звездата реагира с смяна в магнитното си поле.

Учените от университета Карнеги са на мнение и че този развой става все по-често, поради което магнитните полета на Слънцето са на път да се преобърнат. Промяната ще е постепенна и е част от звездната еволюция.

Възможността да се дефинира възрастта на звезда е значима, с цел да се усилят познанията ни за това по какъв начин тя и заобикалящите я обекти са еволюирали с годините и да се предскаже по какъв начин ще се трансформират в бъдеще, означават още учените.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР