Американската компания за електромобили Tesla отчете печалба за първи път

...
Американската компания за електромобили Tesla отчете печалба за първи път
Коментари Харесай

Изпълнено обещание: Мъск изведе Tesla на печалба

Американската компания за електрически автомобили Tesla регистрира облага за първи път от две години, приключвайки позитивно третото тримесечие. А то беше белязано от следствие за машинация против шефа на компанията Илон Мъск.

Мъск обаче извърши обещанието си да изведе на облага компанията си за произвеждане на електрически автомобили, откакто съумя да усили производството на първата електрическа кола, предопределена за всеобщия пазар - Model 3.

Чистата облага на компанията е била 311,5 милиона $ за интервала юли-септември по отношение на загуба от 619 милиона $ за същия интервал предходната година. Това е едвам третият път, в който Тесла регистрира тримесечна облага за осемгодишната си история като обществено търгувана копания.

Значителното повишаване на производството на Model 3 е повода за този позитивен пробив. Увеличаването на производството и облагата са двете неща, които Мъск даде обещание да се случат при започване на август.

Котировките на акциите на Tesla скочиха с 13%, до 326,12 $, откакто бяха оповестени резултатите.

Макар да е към момента под индустриалната цел, избрана за юни, която е 5000 коли Model 3 седмично, компанията в този момент създава приблизително към 4300 автомобила. Това е задоволително, с цел да бъде подсилен финансовият резултат.

Tesla разгласи, че ще стартира да приема поръчки от Европа и Китай за Model 3 преди края на годината. Компанията добави, че единствено 20 % от създалите поръчки в Северна Америка са анулирани. Model 3 ще се продава в Европа от следващата година.

Освен че е излязла на облага през третото тримесечие, компанията към този момент не харчи интензивно парите си в брой. Tesla е генерирала позитивен паричен поток от 1,4 милиарда $ през третото тримесечие по отношение на негативен паричен поток от 301 млн. $ през същия интервал предходната година.

Компанията е завършила септември с 2,9 милиарда $ в брой, по отношение на 2,2 милиарда $ през юни.

Мъск предвижда, че занапред нататък Тесла ще бъде все по този начин на облага. Това тримесечие бе значима стъпка към тази цел, сподели той.

Третото тримесечие би трябвало да помогне за възобновяване на доверието, което Мъск изгуби с туита си през август, в който написа, че ще изтегли компанията от борсата, като е обезпечил финансиране за изкупуването.

По-късно той се отхвърли от тези проекти, а Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати внесе иск против него с изказванието, че е подвел инвeститорите, защото не е бил обезпечил сумата 25 до 50 милиарда $, която би била нужна за осъществяването на проекта му.

След като в началото отхвърлиха обвиняванията на комисията, Мъск персонално и Tesla се съгласиха да платят общо 40 млн. $ санкция за решение на въпроса, без да признаят или отрекат нарушаването. Освен това Мъск одобри да се откаже от председателския пост в съвета на шефовете за минимум три години като част от правосъдното съглашение, въпреки че може да остане основен изпълнителен шеф на компанията, която стана негов синоним.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР