Американската компания Westinghouse Electric Co ще построи първата атомна електроцентрала

...
Американската компания Westinghouse Electric Co ще построи първата атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Полша избра американската компания Westinghouse за изграждането на първата АЕЦ в страната

Американската компания Westinghouse Electric Co ще построи първата атомна електроцентрала в Полша. Това съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки, потвърждавайки дълго чаканото решение, което има за цел да понижи въглеродните излъчвания в страната и да помогне за постепенния отвод от въглищата, съобщи Ройтерс.

На фона на продължаващата война в прилежаща Украйна, изборът на американски сътрудник от страна Полша акцентира акцента, който Варшава слага върху положителните връзки с Вашингтон.

„ Потвърждаваме, че нашият план за нуклеарна сила ще употребява надеждната и безвредна технология на @WECNuclear “, написа Моравецки в Twitter, визирайки профила на WestingHouse с в обществената мрежа.

Westinghouse се състезаваше с южнокорейската държавна компания Korea Hydro Nuclear Power, която показа оферта през април. Варшава водеше диалози и с френски компании.

„ Партньорството на Съединени американски щати по този план е от изгода за всички нас - можем да се оправим с климатичната рецесия, да укрепим европейската енергийна сигурност и да задълбочим стратегическите връзки сред Съединени американски щати и Полша “, разяснява американският вицепрезидент Камала Харис в Twitter.

Харис постави огромни старания, с цел да помогне на Westinghouse да обезпечи контракта, дружно с министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм, водейки диалози с Моравецки няколко пъти през последната година, сподели чиновник на Белия дом. Проектът ще сътвори хиляди американски работни места, добави служителят.

Изборът на Westinghouse и на Съединените щати изпрати обръщение до съветския президент Владимир Путин „ за силата на съюза сред Съединени американски щати и Полша “, сподели почитан чиновник на държавното управление на Съединени американски щати.

Варшава търсеше сътрудник за създаване на 6-9 гигавата  ядрени мощности и обезпечаване на до 49% финансово финансиране за плана. Полша възнамерява да избере технологията за първите три реактора до края на 2022 година, като първият ще влезе в употреба през 2033 година

„ Разбираме, че решението ще бъде за първите три реактора и чакаме, че Полша има намерение в последна сметка да построи шест реактора AP1000 от Westinghouse, като Варшава ще вземе публично решение за втория комплект от три реактора на по-късна дата “, съобщи американският чиновник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР