Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство

...
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство
Коментари Харесай

FDA одобри първото лекарство за форма на чернодробно възпаление

Американската организация по храните и медикаментите (FDA) утвърди първото лекарство за постоянно срещана форма на чернодробно инфектиране, наречена неалкохолен стеатохепатит или NASH, заяви Си Ен Ен.


NASH - прочут също като метаболитен стеатохепатит, обвързван с дисфункция, или MASH, се случва, когато черният дроб се възпалява заради непотребните мастни кафези, които се натрупват в органа, което води до инфектиране и увреждане на тъканта. Това е напреднала форма на неалкохолна мастна чернодробна болест; болестта е тясно обвързвано със затлъстяването, диабет вид 2 и редица други метаболитни положения, като да вземем за пример високо кръвно налягане.

Смята се, че към 6-8 милиона души в Съединени американски щати имат NASH с умерена до напреднала чернодробна фиброза или увреждания, споделя FDA. Други затруднения, свързани с това положение, включват цироза, чернодробна непълнота и рак на черния дроб.

Досега не е имало медикаменти за лекуване на болестта. Предишните схеми за лекуване на NASH бяха ориентирани към понижаване на тежестта посредством промени в метода на живот, като надзор на кръвната захар, здравословна диета и постоянни физически извършения.

Новото лекарство, ресметиром на Madrigal Pharmaceuticals, ще се предлага на пазара под комерсиалното название Rezdiffra. През април то получи обозначението Breakthrough Therapy от FDA. Този статут форсира създаването и разглеждането на медикаменти, които са предопределени за лекуване на съществено заболяване и за които предварителните клинични данни демонстрират, че могат да бъдат доста по-добри от наличните лечения.

Лекарството, което задейства рецептора на хормона на щитовидната жлеза в черния дроб, с цел да понижи натрупването на мазнини, се приема всекидневно през устата. Одобрено е за хора, които имат NASH с умерена до напреднала фиброза, и е предопределено да се употребява дружно със здравословна диета и физически извършения.

Резултатите от клиничното изпитване, оповестени през февруари, демонстрират, че повече от 25% от участниците, приемащи 80 мг ресметиром, са постигнали превъзмогване на NASH без утежняване на фиброзата, както и съвсем 30% от тези, които са приемали 100 mg, и по-малко от 10% от участниците, които са получавали плацебо. Лекарството също по този начин е помогнало за намаление на равнищата на LDL или " неприятния " холестерол и равнищата на чернодробните ензими.

Все още не е ясно какъв брой дълго пациентите ще би трябвало да одобряват лекарството. Необходими са спомагателни проучвания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР