Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да

...
Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да
Коментари Харесай

Експерт: Русия ще атакува Балканите, САЩ трябва да се намесят

Американската администрация и персонално президентът Доналд Тръмп би трябвало незабавно да се намесят и да запазят мира и стабилността на Балканите. Това написа в последния брой на списанието на "Съвета за интернационалните връзки " Даниел Сървър, анализатор от Университета "Джонс Хопкинс”.

Според него "една от главните аргументи за неустойчивостта е намесата на Русия, която се противопостявя на прозападното и продемократичното развиване на тази част от Европа ".

Той не чака нова огромна война в региона на Западните Балкани, само че не изключва прояви на принуждение от страна на екстремистите в Албания, Македония и Сърбия, които биха могли да доведат до нова вълна от етническо пречистване, закононарушения против човечеството, смяна на границите, ислямска радикализация, както и колапс на сегашните институции в района.

Даниел Сървър приканва за по-мощна интервенция и на западната дипломация, с цел да се предотврати вероятно нов безпорядък в тази част на Балканите. Нужна е и по-активна интервенция от страна на Съединени американски щати, споделя още той.

"Това може да бъде една нова американска самодейност, отнасяща се единствено до най-важните въпроси - конституционната промяна в Босна и Херцеговина, статута на Косово и въпросът за името на Република Македония ", разяснява специалистът и акцентира:

Двете най-лесни цели на съветското въздействие в Западните Балкани са Република Сръбска и Република Македония.

"Русия ще направи безусловно всичко, което може, с цел да попречи на присъединението на Македония към НАТО, както направи за участието на Черна гора в Северноатлантическия пакт.

В Република Сръбска ще предприеме всевъзможни стъпки за Милорад Додик да не одобри нито една конституционна смяна в Босна и Херцеговина ", написа Даниел Сървър и приканва Съединени американски щати да трансформират тази обстановка.



"Много е значимо американските дипломати и по-специално тези в района да имат възприятието, че Конгресът стои зад тях. След напускането на администрацията на Барак Обама и идването на Доналд Тръмп, нашите дипломати не бяха сигурни в поддръжката на Конгреса за тях. Надявам се това мое мнение да бъде от изгода в тази тенденция ", акцентира Даниел Сървър и приканва за назначението на специфичен делегат за Западните Балкани.



Според него той ще би трябвало да направи преценка на триумфа и минусите от провеждането на мирните договаряния за Босна и Херцеговина и Косово и да предложи съответни ограничения на американската политика при разрешаването на сегашната обстановка в Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР