Хаити: Американската медицинска сестра Аликс Дорсейнвил и детето са освободени от похитители, казва благотворителна организация

...
Американска медицинска сестра и нейното дете, отвлечени в Хаити преди
Коментари Харесай

Американска медицинска сестра и нейното дете, отвлечени в Хаити преди близо две седмици, са били освободени, според Християнска благотворителна организация, за която работеше.

El Roi Haiti потвърди „безопасното освобождаване на нашия член на екипа и приятел, Аликс Дорсаинвил“ и нейната малка дъщеря, която не е била наименувано.

Г-жа Дорсейнвил работеше в местно министерство извън Порт-о-Пренс на 27 юли, когато двамата бяха отведени.

Въоръжени банди са разцепили столицата, отвличайки и убивайки по свое усмотрение.

Часове след отвличането американският щат Министерството нареди на правителствения персонал, който не е извънредно положение, и членовете на семействата на служители на посолството да напуснат Хаити.

"Не пътувайте до Хаити поради отвличане, престъпност, граждански вълнения, и лоша инфраструктура за здравеопазване", се казва в актуализирания съвет за пътуване на агенцията, който предупреждава, че отвличанията на граждани на САЩ са "широко разпространени".

В столицата взети за заложници от брутални банди. Американска медицинска сестра и дете са отвлечени в Хаити, казва благотворителна организация

Г-жа Дорсаинвил е съпруга на директора-основател на El Roi, Сандро Дорсаинвил. Християнската организация с нестопанска цел по-рано каза, че работи с властите и партньори, за да преговаря за безопасното освобождаване на майката и дъщерята.

Смята се, че те са били освободени във вторник вечерта .

Първоначално от щата Ню Хемпшир, г-жа Дорсейнвил за първи път посети Хаити след земетресението през 2010 г. и работи като училищна и обществена медицинска сестра от 2020 г.

Организацията я описа в по-ранно изявление като „дълбоко състрадателен и любящ човек, който смята Хаити за свой дом, а народа на Хаити за свои приятели и семейство“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Тя беше живяла в Хаити от няколко години, показвайки любов и грижа по различни начини, преди да дойде на работа при нас, но имаше сърце за болката, откакто беше дете", се добавя в него.

Г-н Дорсенвил е израснал в бедност в Порт-о-Пренс, според благотворителната организация. През 2014 г. той завършва гимназия в щата Монтана.

В бюлетин за възпитаници на училището се казва, че двойката се е оженила в Хаити през януари 2021 г. и е осиновила едно момче там, докато отглежда две момичета.

Най-бедната страна в Америка е в политическа криза след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Бандите контролират около 80% от столицата, а насилствените престъпления като отвличания и въоръжени грабежи са често срещани.

От януари до юни тази година в Хаити е имало 1014 отвличания, според ООН.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР