Американецът Харви Мърфи заведе дело за 10 милиона долара срещу

...
Американецът Харви Мърфи заведе дело за 10 милиона долара срещу
Коментари Харесай

Затворен, бит, обезчестен: системата за лицево разпознаване съсипа живота на американец

Американецът Харви Мърфи заведе дело за 10 милиона $ против компания, която лъжливо го упрекна в кражба, разчитайки на система за лицево различаване. Мъжът потвърждава, че не е направил закононарушение и желае морално обезщетение и поради това, че е бил изнасилен и обичай в пандиза.
Какво се случи с Харви Мърфи и за какво AI е отговорен
През януари 2022 година Харви Мърфи беше задържан, до момента в който се опитваше да възобнови шофьорската си брошура. Според правосъдно дело за 10 милиона $, заведено по-късно от американеца, чиновници на веригата Sunglass Hut са употребявали програмен продукт за различаване на лица, с цел да разпознават индивида, направил въоръжен обир в магазин в Хюстън, Тексас, съобщава Vice. Системата разпознала Харви Мърфи като нарушител, само че съгласно подсъдимия по време на обира той е бил на 3000 км от Хюстън, където живее.

" 61-годишният Мърфи заведе дело против Macy`s и Sunglass Hut. Той сподели, че е бил обичай и изнасилен в пандиза със непоколебим режим, където е бил лъжливо упрекнат. Часове след случая той беше освободен ", написа медията.

Самият мъж съобщи в своя иск: всички несгоди се случиха точно тъй като компанията, която създаде софтуера, основан на изкуствен интелект, се свърза с полицията и ме назова нарушител.
 система за лицево различаване, смарт телефон, човек Системите за лицево различаване постоянно бъркат Снимка: Getty ImagesКой разпознава обирджиите на магазин Sunglass Hut в Хюстън
Обирът е осъществен на 22 януари 2022 година в Хюстън, Тексас. Двама въоръжени мъже влезнали в Sunglass Hut, заплашили с оръжие двама чиновници и избягали с пари и слънчеви очила. EssilorLuxottica, компанията майка, която има Sunglass Hut, е наела сътрудник за попречване на загуби, специалист, който да оказва помощ при престъпни следствия. Според делото, сътрудникът за попречване на загуби на EssilorLuxottica на име Антъни Пфлегер се е обърнал към чиновниците след обира и е споделил, че знае кой е направил закононарушението.

" Пфлегерзаяви, че е работил с Macy`s, с цел да откри, че индивидът, който е ограбил Sunglass Hut, е Харви Мърфи. Той е употребявал изкуствен интелект и програмен продукт за различаване на лица ", се показва в желае.

Освен това, съгласно делото, Пфлегер е убедил един от чиновниците на Sunglass Hut да разпознава Мърфи на фотографията.

„ Камерите в магазините за търговия на дребно в Америка са толкоз постоянно срещани, че постоянно към този момент не мислим за тях. Тези системи следят хората, до момента в който пазарят, и от време на време дават доказателства за закононарушения на правоприлагащите органи. Много от тях записват видео с ниско качество, което затруднява да се разпознават хората “, пишат създателите.

През последните 10 години магазините за търговия на дребно започнаха да свързват камерите си към системи за лицево различаване. Идеята е, че компютърът може автоматизирано да разпознава нарушителите, когато влязат в комерсиална зала, и да предизвести правоприлагащите органи или сътрудниците за попречване на загуби, с цел да проследят придвижванията им. Но технологията за лицево различаване е известна като ненадеждна. Има доста случаи на подправени арести, основани на неприятни системи.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР