Аменхотеп IV, по-късно преименувал се на Ехнатон е десетият фараон

...
Аменхотеп IV, по-късно преименувал се на Ехнатон е десетият фараон
Коментари Харесай

Сърцето на завистливия е жлъчка и горчило- ЕХНАТОН

Аменхотеп IV , по-късно преименувал се на Ехнатон е десетият фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет, царувал от 1353 пр.н.е. – 1336 година пр.н.е.

Негова основна жена е прелестната Нефертити , от която има 6 дъщери. Историците настояват, че прословутият Тутанкамон е негов наследник.

Ехнатон остава в историята като първият монотеистичен държател. Фараонът приема името Ехнатон („ Угоден на Атон “) и прави религиозна промяна в страната си.

Обявява Атон за висш господ, а по-късно и за единствен. Египетските жреци и огромна част от популацията са недоволни от това и скоро след края на ръководството му връщат нещата постарому. Заради неприязънта им към него унищожават доста от основаните по негово време здания и изкуство.

Преоткрит е от историята през XIX век с откритието на град Ахетатон, столицата по негово време, покрай днешния Амарна.

Ехнатон е първият държател в цивилизованият свят, който е провъзгласил вярата в Единия Бог и с право е наименуван „ най-големият обновител на всички времена “ и ни оставя своя честен завет в творбата си „ Напътствия теб аз дарувам “, неговите къси разсъждения по въпросите за положителното и злото.

СЪРЕВНОВАНИЕ

Ако сърцето ти жадува за почести, в случай че ухото ти се блазни от хвалебствени гласове, издигни твоя смъртен „ аз “ над праха, от който ти си бил основан. Издигни своята цел към нещо, почтено за хвалба.

Дъбът, който в този момент издига своите мощни клони към небесата, е бил в миналото си малко желъдче, заровено в пазвите на земята.

Старай се да бъдеш пръв в своето предопределение, каквото и да е то; не давай никой да те изпревари в осъществяване на положителното, обаче, не завиждай за заслугите на другия, а усъвършенствай своите лични гении.

Презирай също да унижаваш своя съперник по непочтен и неподобаващ метод. Старай се да се издигнеш над него единствено посредством своето предимство. Тогава твоето предимство ще бъде увенчано с чест, в случай че не с триумф.

Чрез добродетелно състезание се възвисява човешкият дух вътре в него. Той трепти за славата и се радва, като бегач, подготвен да се впусне в своя бяг.

Като палмово дърво се издига той, въпреки и да е изтерзан и като орел в небесната корав излетява във висините, устремил погледа си във великолепието на слънцето.

Примерът на бележити люде са негови нощни видения; неговата наслада е да ги следва денем.

Той основава грандиозни проекти, любува се от тяхното осъществяване и името му се носи до края на земята.

Но сърцето на завистливия е жлъчка и горчило; езикът му е напоен с отрова. Успехът на съседа не му дава покой.

Той седи в килията си и роптае; и положителното, което спохожда другия, за него е зло.

Ненавист и зложелателство разяждат сърцето му и няма в него покой. В своята лична гръд той не усеща обич към доброто; по тази причина е убеден, че и съседът наподобява на него.

Той се старае да подчини тия, които го превъзхождат и дава неприятно тълкувание на всичките им каузи.

Той изчаква, като обмисля злото, и човешкото омерзение го преследва, и той се удушва, като паяк в личната си паяжина.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР