Амелия Гешева става заместник-министър на културата в екипа на министъра

...
Амелия Гешева става заместник-министър на културата в екипа на министъра
Коментари Харесай

Амелия Гешева поема поста зам.-министър на културата в екипа на Кръстю Кръстев

Амелия Гешева става заместник-министър на културата в екипа на министъра на културата Кръстю Кръстев.  Тя се завърна в постройката на бул. „ Александър Стамболийски ” като консултант на някогашния шеф на Драматичен театър-Пловдив, а в този момент поема и функционалността на негов заместител.
Прочетете още
На 24 юли изтече срокът за мнения във връзка предлагането на Кръстю Кръстев за промени в устройствения устав на Министерството на културата. То предвиждаше промени в структурата на политическия кабинет, в който от двама заместник-министрите стават четирима. До момента има назначени двама замове -  арх. Чавдар Георгиев, който ще дава отговор за недвижимото културно завещание.  Музикантът Виктор Стоянов пое театралните изкуства.

Предложението имаше за цел " възстановяване и надграждане потенциала на екипа, организацията и координацията на активността на министерството, както и ефикасна съгласуваност в региона на стратегическото обмисляне и националните политики, работата с общините и районите.

От отчета към предлагането станаха ясни и ресорите, които двамата към този момент назначени зам.-министри и новите двама (ако предлагането бъде одобрено) ще поемат.

Единият заместител ще движи всички процеси по използването на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, в който са планувани действия, свързани с достъп до европейски културен продан и наличие, както и с цифровизация на музейни и библиотечни фондове. Необходимо е фокусът да бъде ориентиран към осъществяване на дейностите по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това изисква да се обособят в обособен сектор всички условия, механизми за надзор и функционалност на дейностите и самодейностите, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност и особено в " Инвестиция 6: Развитие на културните и креативен браншове " и плановете 42 и 43.

" Новосъздаденият сектор ще има директен ангажимент към основаването на експертен екип в Министерството на културата, който да дава отговор за НПВУ.Този сектор ще обхване действия в региона на европейските стратегии и планове, реализираната политика в региона на авторското право и сродните му права, филмовата промишленост, в това число провеждането на административнонаказателните производства за административни нарушавания по Закона за авторското право и сродните му права и Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги ", показва в отчета си Кръстю Кръстев.

Вторият отраслов заместник-министър поема театралните изкуства и Национален фонд " Култура ". Той ще има сложната задача да реализира промени и действия в НФК, защото точно тази конструкция ще има интензивно присъединяване в осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Третият зам.-министър ще е зает с провеждането на държавните политики в региона на движимото културно завещание, нематериалното културно завещание, подпомагането и координацията на дейностите на музеите, галериите, библиотеки, читалища и подпомагането активността на българските културни институти в чужбина.

" За този трети сектор се слагат спомагателни цели, свързани със секторната стратегия „ Култура и медии “ на държавното управление, както и целите за Култура, завещание и туризъм в Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ`2030 ", написа в отчета.

Промяната в устройствения устав планува и обособен отраслов зам.-министър за недвижимото културно завещание в лицето на арх. Чавдаров.

" Необходимо е да се обособят в обособен сектор целите и механизмите за осъществяване на държавната политика в региона на недвижимото културно завещание за превъзмогване на административното закъснение на процедурите, свързани с неговото запазване и възстановяване контролната активност по осъществяването на условията на Закона за културното завещание ", аргументират се от Министерството на културата.

Амелия Гешева беше зам.-кмет на Пловдив в интервала 2016 до май 2017 година Завършила е български език и история в ПУ „ Паисий Хилендарски “, магистър е по обществена администрация от ТУ-Варна. От 2006 година до 2012 година е шеф на отдел „ Европейска интеграция, етнически и демографски въпроси “ в Областна администрация – Пловдив. В интервала 2012 година до края на 2015 година е шеф на Общинския институт „ Старинен Пловдив “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР