Амебата, която се храни с мозъка, убива плувеца след вероятна инфекция, докато се потапя в езеро

...
Министерството по обществено здравеопазване на Грузия заяви, че организмът унищожава
Коментари Харесай

Министерството по обществено здравеопазване на Грузия заяви, че организмът „унищожава мозъчната тъкан, причинявайки мозъчен оток и обикновено смърт“.

„The индивидът вероятно е бил заразен по време на плуване в сладководно езеро или езерце в Джорджия“, добавиха служители в изявление.

Не е ясно кога точно са починали или къде са плували, когато са се заразили.

„Naegleria fowleri е амеба (едноклетъчен жив организъм), която живее в почвата и топли, сладководни езера, реки, езера и горещи извори“, каза здравният отдел.

Не може могат да се открият в солени води като океана, в правилно обработена питейна вода или поддържани плувни басейни.

Амебата заразява хората, когато водата навлезе в тялото през носа – обикновено при плуване и потапяне на главата под вода .

Полицията арестува майка на седемгодишно момиченце, чието тяло беше открито разлагащо се в гардероба

Пътува през носа до мозъка, унищожавайки тъканта му и причинявайки инфекция, която почти винаги е фатална.

Инфекциите могат да произтичат и от хора, които използват замърсена чешмяна вода за почистване на носа си, след като са изплакнали синусите си.

Той не може да зарази хората при поглъщане - дори ако водата е замърсена - и не се разпространява от човек на човек.

Симптомите включват главоболие, висока температура, гадене, загуба на равновесие, дезориентация, гърчове и схванат врат.

„След като симптомите започнат, болестта прогресира бързо и обикновено причинява смърт в рамките на около пет дни“, каза здравният отдел.

Прочетете повече:
Мечка забелязана разхлаждане в джакузи по време на горещата вълна в Южна Калифорния
Илон Мъск възстановява X акаунта на Кание Уест

Смъртоносната инфекция е рядка, като само около трима души в САЩ се заразяват с нея всяка година, според официални данни .

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казаха, че са докладвани 29 инфекции в страната от 2013 г. до 2022 г.

Противоотрова беше трудно да се намери предвид рядкостта на инфекцията, но чрез комбинация от лекарства пациентите са оцелели след поглъщане на амебата, очертава уебсайтът на CDC.

Департаментът по обществено здравеопазване на Джорджия призова плувците „винаги да приемат, че има риск, когато влязат в топло и свежо вода".

Той добави: „Ако решите да плувате, можете да намалите риска от инфекция, като ограничите количеството вода, което отива през носа."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР