AMD подготвя Phoenix 2 — процесори с по-малък кристал в

...
AMD подготвя Phoenix 2 — процесори с по-малък кристал в
Коментари Харесай

Мобилният процесор AMD Phoenix 2 се появи на снимка – той е с 25% по-малък от обичайния Phoenix

AMD приготвя Phoenix 2 — процесори с по-малък кристал спрямо истинските чипове от семейството Phoenix, които сега се употребяват в новите модели ноутбуци, мини-компютри и геймърски конзоли. Компактната версия на матрицата ще употребява същите Zen 4 и RDNA 3 архитектури като елементарните модели чипове Ryzen 7040U.

Твърди се, че чиповете Phoenix 2 имат повърхност от 137 mm2, което е към 1/4 по-малко от тази в истинските модели Phoenix с осем ядра и 16 влакна. Спекулира се, че архитектурата AMD Phoenix 2 ще бъде употребена в идните процесори Ryzen 5 7540U и Ryzen 3 7440U, които към момента не са се появили в нито един от ноутбуците на пазара.

Снимката на процесора от фамилията Phoenix 2 беше споделена от китайския осведомител Golden Pig Upgrade. Изображението демонстрира, че чипът употребява същата опаковка FP7 като истинския Phoenix. Все отново би трябвало да се означи, че Phoenix 2 може да употребява и малко по-голямата опаковка FP8, както заяви през май същият източник.

Трябва да се означи, че във Phoenix 2 освен блокът с изчислителните процесорни ядра е претърпял промени. Извършено е и доста понижение на ядрата на вградения GPU – от 12 на 4. Всичко това е асъдействало за понижаване на размера на кристала и евентуалния спад в неговата консумация на сила. Все още не е известно дали хардуерният блок Ryzen AI е претърпял промени във Phoenix 2.

Изглежда, че AMD към този момент е почнал да доставя по-малките APU на OEM-производителите, както се вижда от приложеното изображение, което демонстрира двата процесора един до различен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР