Амбиция да бъде разширен кръгът от лица, които имат достъп

...
Амбиция да бъде разширен кръгът от лица, които имат достъп
Коментари Харесай

Иванка Иванова: В между 6 и 18% от досъдебните производства се ползва безплатна правна помощ

Амбиция да бъде уголемен кръгът от лица, които имат достъп до безвъзмездна правна помощ и възстановяване на качеството на даването ѝ оповестиха от Министерството на правораздаването на конгрес, отдаден на стандартите за качество в работата на юристите в досъдебната фаза на наказателните произвеждане.

Институт „ Отворено общество “ е партньр на страната в тази стратегия. Ръководителят на правната стратегия на Института Иванка Иванова показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “, че правната помощ е наложителна основа на правовата страна, защото подсигурява отбрана на правата на подсъдимите в наказателните производства.

Може би си спомняте, че 2 или 3 пъти през годините преди 2004 година, преди да бъде признат новият Закон за правната помощ, имаше хипотези, в които страната спираше да заплаща правната помощ на юристите и те отхвърлиха да дават правна помощ и беше ясно, че в действителност цялата кула на наказателноправната ни система се крепи на труда на тези хора

Последните няколко години има доста огромно разширение на използваното Право на Европейския съюз, която визира системата на правната помощ, добави Иванова и уточни за образец инструкция от 2013 година, която визира достъпа до юрист, и друга - от 2016 година, засягаща достъп до правна помощ във всички хипотези, в които е наложително присъединяване на юрист и това право би трябвало да се подсигурява на тези хора, които не могат да си платят за него

Институтът е направил проучване на системата за правна помощ у нас и е създал план за стандарти за даване на правна помощ в досъдебната фаза.

Заради метода, по който се регистрира у нас успеваемостта на работата на органите на досъдебното произвеждане, като огледа човек годишните доклади на Прокуратурата, там попада доста огромен дял производства, по които делото се води „ против незнаен причинител “. Това доста изкривява преценката, която може да дадем, за това в какъв дял от досъдебните производства на клиентите се постанова да употребяват правна помощ и имат такава. За 2015 година, която ние сме следили, прокуратурата оповестява че е работила съвсем 230 000 досъдебни производства, а ние знаем, че предоставената правна помощ по отношение на досъдебни производства по наказателни и платена от Националното бюро за правна помощ визира към 12 500 случая.

Според нас, една оптимистична оценка да ги била, че по най-много 18% от досъдебните производства се употребява правна помощ. Една консервативна оценка би била, че в не повече от 6 % от досъдебните производства се употребява правна помощ, което е, коства ми се, доста ниско.

Според Иванова, е нужна смяна на формулярите, които се подават от юристите към Националното бюро за правна помощ, с цел да имаме повече информация за клиента, за свършената от юриста работа и за времето, което му е лишило това. Това ще разреши да бъде създаден инструмент за оценка на самото качество на правната помощ.

През 2017 година е имало няколко юристи, които са отстранени от даване на правна помощ поради даване на некачествена услуга.

В момента повече от половината от настоящите юристи в България са вписани в регистъра за даване на правна помощ, което, най-малко съгласно мен, значи, че колкото и да са ниски възнагражденията в системата, а те са изрично по-ниски от междинните пазарни, въпреки всичко системата за правна помощ съставлява забавна вероятност за по-голяма част от юристите.

Това е значимо и от позиция на това е значимо от позиция на натрупването на опит за юристите. Нашето проучване изрично опроверга и, че правната помощ е забавна единствено или за доста млади юристи, или за доста възрастни. Средната възраст юристите, които дават правна помощ, в действителност не е доста по-различна от междинната възраст на юристите, които са въобще „ на пазара “. Тоест, това нещо, непокътнато единствено за млади сътрудници, които занапред желаят да уголемяват клиентката си база. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР