Амбициозен план за развитие на ядрената си енергетика обяви Япония,

...
Амбициозен план за развитие на ядрената си енергетика обяви Япония,
Коментари Харесай

11 г. след Фукушима: Япония обяви, че ще строи нови реактори

Амбициозен проект за развиване на нуклеарната си енергетика разгласи Япония, оповестява АП. Ако бъде признат той, ще бъде продължен животът на старите реактори и ще се построяват нови в границите на сериозна смяна в енергийната политика на страната, в която към момента прекомерно свеж споменът за нуклеарната повреда в АЕЦ " Фукушима ".

След като земетресение извади от строя централата и огромни територии бяха нечисти, Токио стартира курс към отвод от атомните реактори до 2030 година Сега, обаче, световните проблеми с доставките и цените на горивата, както и натискът за понижаване на въглеродните излъчвания докара до смяна в отношението към тематиката на японското политическо управление.
 10 години след Фукушима: Ядрената промишленост в Европа закъса
10 години след Фукушима: Ядрената промишленост в Европа закъса

Дори аргументът, че е източник на нисковъглеродна сила, не оказва помощ

Затова и съгласно документа нуклеарната енергетика " има значима роля като енергиен източник за реализиране на непоклатимост и въглеродна индиферентност ".

В рамките на новия проект ще се търси оптимално оползотворяване на към този момент построените мощности и последователното им съчетание и заменяне с по-модерни реактори. Към момента " животът " на 40-годишна нуклеарна мощ в Япония може да бъде продължен еднократно с 20 години, до момента в който след измененията първичният интервал е от старта до 30-ата година и по-късно неведнъж може да се кандидатства за по още 10 година
 Как се промени енергийният микс на Япония след случая във Фукушима?
Как се промени енергийният микс на Япония след случая във Фукушима?

Преди 10 години светът стана очевидец на една от най-тежките нуклеарни повреди

Освен това ще се броят единствено действителните часове работа - без интервалите на поправки и профилактика. Това е значимо, защото множеството японски АЕЦ са на над 30 година, а към този момент има 40-годишен реактор, който е получил позволение за продължение на употребата. Освен това 10 от спрените след " Фукушима " реактори към този момент са рестартирани, а за още минимум 7 това следва да се случи.

Към момента АЕЦ заема към 7% от японския енергиен микс, само че задачата на Токио е да доближи 20-22%, което би изисквало 27 реактора. В проекта се показва, че ще се влага и в енергоблокове " от ново потомство ".
 $188 милиарда коства нуклеарната повреда във Фукушима
$188 милиарда коства нуклеарната повреда във Фукушима

Правителството удвои оценката на вредите

Не липсват и критици на проекта. Според проф. Такео Какава от Международния университет в Токио енергийните компании просто ще продължат да употребяват остарялото си съоръжение, вместо да влагат във ВЕИ. Освен това процесът на рестартиране на спрените реактори не е прекомерно бърз и по тази причина задачата за 2030 година не наподобява елементарно постижима, а съгласно специалисти " новаторските " нови блокове действително стъпват на познати технологии.

Потърпевшите от повредата на АЕЦ " Фукушима " са изключително гневни. " Бедствието във Фукушима още не е завършило, а наподобява, че държавното управление към този момент е не запомнило какво се случи ", сподели пред АП Руико Муто, която е измежду хилядите хора, чийто живот беше преобърнат от повредата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР