Алтернативен подход замества все по-скъпото гориво. Отпадъчно олио за готвене

...
Алтернативен подход замества все по-скъпото гориво. Отпадъчно олио за готвене
Коментари Харесай

Има алтернатива на скъпите горива

Алтернативен метод замества все по-скъпото гориво. Отпадъчно олио за готвене вместо дизел - Франция прави тази стъпка допустима. По-екологично и по-евтино ли е да зареждаме автомобила си с рециклирано готварско олио?

Френският Сенат даде зелена светлина за узаконяване на употребяваното олио за пържене като гориво. Разбира се, има доста условности. Първо – използването му от частни лица не е позволена, овен това с олио може да се зареждат само дизелови коли.

Много преди френският Сенат на утвърди потреблението на отпадъчното олио като гориво, френска екоорганизация обикаля заведения и заведения за хранене, с цел да събира използваната лой, споделя NOVA.

" Когато започнахме през 2007 година, ни смятаха за луди. Обяснявахме, че ще използваме отпадъчното олио, с цел да караме колите си с него. Гледаха ни необичайно ", изяснява координаторът на " Roule ma Frite " Грегори Жендр.

Той е някогашен публицист, предан на екологични дела. Паралелно със събирането на олио, основава и дребна станция за декантиране и пречистване на мазнината, която ще употребява като гориво.

" Преработеното олио може да се употребява единствено от дизелови коли. Освен това, във Франция беше решено рециклираното олио да се употребява единствено от " затворени автопаркове " – да вземем за пример, рейсове от градския превоз или за профилиран транспорт, само че не и от частни лица. Годишното количество отпадъчно олио във Франция е 140 млн. литра – наподобява доста, само че в действителност е нищо, спрямо общата потреблението на енергийни артикули. Затова, в случай че го използваме единствено за избрани браншове, в действителност ще има изгода от него ", счита Грегори.

Екоактивистът споделя, че карането на олио е освен икономично, само че и екологично. " Пуснахме туристически трен, който се движеше с олио. Заедно със профилирана лаборатория, измервахме равнището на фините прахови частици. Резултатите демонстрираха, че когато използваме олио, замърсяването на въздуха е сред 25 и 30% по-малко, в съпоставяне със общоприетото гориво. Обяснението е, че  главната молекула на дизела или нафтата е въглерод, до момента в който олиото е растително ", разяснява той.

Коректно модифицираното олио не крие опасности за мотора на автомобила, безапелационен е Грегори. " Добре декантирано и филтрирано, олиото не поврежда мотора. Проблемите пораждат при хора, употребявали самоделни устройства, без особени знания. Декантирането е развой, който изисква време – отделянето на олиото от водата лишава повече от месец ", уточни Грегори.

Преработеното остаряло олио служи освен да заредим колата, само че и да се стоплим или почистим. " В селското стопанство можем да зареждаме тракторите. Изобщо, растителната лой влиза в приложимост при всички мотори на дизел. От него вършим и почистващи артикули – за кухнята или за външните корпуси на лодките. Препаратът е биоразтворим и не съдържа субстанции, които замърсяват водата ", декларира екоактивистът.

Биогоривото от растително масло надали ще се трансформира в опция на дизела, само че въпросът е повече от настоящ, откакто Европейският парламент публично утвърди закон, забраняващ продажбата на нови бензинови и дизелови коли в Съюза от 2035 година

" Индустриалната гражданска война се случва, без значение дали ни харесва, или не. Можем да изберем да я ръководим и да я създадем обществено съвместима с полезностите ни. Трябва да възстановим нашата промишленост въз основата на бъдещето и автомобилната промишленост може да поведе това ", уточни зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Правилата ще изискват производителите на коли да реализират 100% понижение на излъчванията на въглероден диоксид от продадените нови коли в 27-те страни от блока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР