Алпинистът Иван Томов е изкачил безкислородно и без помощта на

...
Алпинистът Иван Томов е изкачил безкислородно и без помощта на
Коментари Харесай

Иван Томов изкачи връх Лхотце, Атанас Скатов слезе сам в базов лагер на Канчендзьонга

Алпинистът Иван Томов е изкачил безкислородно и без помощта на шерпи вр. Лхотце (8516 м.). Той е стъпил на връхната точка в 9:40 ч. сутринта локално време в границите на експедиция на Cha- tour Treks и Expedition Pltd.
 Атанас Скатов покори третия най-голям връх на планетата
В същото време късно нощес Атанас Скатов слезе самичък в Базовия лагер на 5500 м. височина под Канчендзьонга, откакто по-рано денем изкачи сполучливо върха. Всички останали над 20 души са останали да пренощуват в лагер 4.

Финалната офанзива на Канчендзьонга и последвалото слизане на Скатов му лишиха към 40 часа непрестанно вървене. Тръгнал е от лагер 4 през вчерашния ден към 18.00 ч. непалско време и е дошъл на върха сутринта в 07.15 – 13 часа преход нагоре с позитивна деневилация от + 1200 метра. Слиза надолу до Базов лагер и преодолява негативна денивелация от 3000 метра. Скатов не употребява услугите на шерпи и е свалил самичък целия си багаж надолу.

“ Изключително сложен връх! Изтощен съм доста, вървях доста дълго. Не си усещам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз взех решение да потегли самичък и преди малко идвам в базов лагер. Носех и целия си багаж самичък. ”, сподели той в диалог по сателитния телефон с околните си от Базовия лагер.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР