Алпинистът Боян Петров се завърна в България след покоряването на

...
Алпинистът Боян Петров се завърна в България след покоряването на
Коментари Харесай

Сам с планината и вселената, Боян Петров за следващите цели

Алпинистът Боян Петров се завърна в България след покоряването на 10-я си осемхилядник, и единствено 6-7 часа по-късно седна в студиото на NOVA.

"Атаката продължи 11 часа, само че на 29 септември го изкачихме, " показа Петров "Температурата бе от -21 до -30 с вятъра. "

Връх Даулагири в Хималаите е 8167 метра, седми по височина в света.

За Боян към този момент остават единствено още 4 осемхилядника, които не е изкачил. "Планът ми е това да се случи през 2019-та, " добави той.

Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник

Боян Петров се завърна в България: Върхът беше като примка

"Нужда е дисциплинираност на нанагорнище. Трябват ти към 20 дни в базовия лагер, с цел да си подготвен, " продължава разказът. "Вече не носим консерви, изсушават се храните отсам и се носят. Там си доста гладен и топиш доста килограми. "

Боян описа и по какъв начин се върви до тоалетна даже на такава височина. "Спането не е тъкмо спане, по-скоро почиване. Знаеш, че те чакат 5 дни без сън, " добави той.

"Над 7000 метра не може да правиш повече от 5-6 крачки, без да починеш. Там си и изцяло самичък. Сега сякаш вървяхме с двама италианци и един швейцарец. В един миг обаче толкоз доста се откъснах, че не ги виждах. Сам си с планината, с вселената, с всичко, " описа още той.

Следващата цел? "Връх Шишапангма, който е джуджето, а по-късно и Еверест, където се надявам да направя безкислородно качване, " приключи Боян Петров.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР