Алкохолът може да нанесе редица поражения на човешкия организъм. Освен

...
Алкохолът може да нанесе редица поражения на човешкия организъм. Освен
Коментари Харесай

Колко време мозъкът се възстановява след края на употребата на алкохол

Алкохолът може да нанесе редица провали на човешкия организъм. Освен черния дроб при постоянна консумация страда и мозъкът. Въпросът, който си задават учените, е какъв брой време лишава възобновяване откакто използването спре.

Тази тематика не е в детайли изследвана. Проучванията върху положението на мозъка нормално се концентрират върху първите няколко седмици след прекъсване на използването. Учените обаче считат, че и по-късно настъпват промени, които би трябвало да бъдат изследвани.

Една от отрицателните последствия от систематичната корист с алкохол е изтъняване на мозъчната кора. Тя е изключително значима за човешкото усещане на околната среда, за преценката и вземането на решения, за помненето и общуването.

Изтъняването на мозъчната кора се ускорява, в случай че злоупотребяващият с алкохол има и болести, сочат изследванията. За този негативнен резултат спомагат да вземем за пример диабетът и сърдечно-съдовите заболявания. От друга страна обаче учените считат, че когато използването спре, организмът стартира да се възвръща и то – в относително къси периоди.

Проучване от 2016 година да вземем за пример оповестява за нарастване в дебелината на мозъчната кора след единствено 14 дни самоограничение. Това обаче не значи, че подвластните преди внезапно стават здрави. Състоянието им се усъвършенства, само че не е на равнището на здрави хора. 

За степента на възобновяване значение имат още възрастта и полът, както и други фактори – да вземем за пример тютюнопушене. В ново проучване екип учени следят измененията в мозъка, настъпили след преустановяване на използването в разнообразни интервали от време – 1 седмица, 1 месец и 7.3 месеца, написа iflsience.

И по този начин отговорът, който дава проучването, е, че в края на най-дългия интервал (7.3) месеца се следи най-голямо удебеляване на мозъчната кора, т.е. максимален % възстанояване. От научна позиция това е прогрес в разбирането на функционалностите на мозъка в по-дългосрочна вероятност що се отнася до алкохолизма. Повечето предишини проучвания разказват измененията в много по-кратки периоди.

При тези резултати има условности. Както и предходни изследвания, това също демонстрира, че най-засилено възобновяване се следи в първите седмици след прекъсване на използването. В идващите процесът продължава, само че с по-бавни темпове.

За 7.3 месеца обаче се следи такова възстанояване на мозъчната кора, че то може да бъде считано за статистически значимо. Екипът от учени следи общо 34 зони на мозъка и търси промени в тях посредством периодически проучвания. След 7.3 месеца се следи възобновяване в 25 от 34-те следени зони при хора, злоутребявали с алкохол преди този момент.

В изследването са взели участие 88 души, които са били в друг интервал от прекъсването на използването на алкохол.

По-малко от половината от тях са съумели да се запазят чисти за повече от 7 месеца. За мъжете е открито, че преди да се откажат от пиенето са консумирали алкохол по към 150 пъти месечно в продължение на 8 години. При дамите равнищата са от към 80 потребления месечно в границите на 6 години. Хората с по-голяма консумация от тази в годината преди изследването, т.е. преди отхвърли от пиянство, имат по-високи равнища на изтъняване на мозъчната кора.

Подобни резултати демонстрират и интензивно пушещите, въпреки че съгласно учените в тази ситуация цигарите не са решителен фактор за утежняване на положението им. 

За да се направи съпоставяне сред тях и хора без алкохолна взаимозависимост, са изследвани и 45 души, които в никакъв случай не са имали сходен проблем. Техните мозъци са сканирани при започване на изследването и още един път след 9 месеца, с цел да се потвърди, че при хора, които не злоупотребяват, няма и промени.

Така учените стигат до извода, че за доста усъвършенстване в положението на мозъчната кора след дългогодишна корист са нужни малко над 7 месеца. Това не е единствената изгода от прекъсване на алкохола. Доказано е, че се усъвършенства и положението на черния дроб. Друг пряк резултат е отслабването. Това се случва, тъй като при постоянната приложимост черният дроб е ангажиран най-вече с преправяне на веществата от алкохола по-малко с мазнини, идващи от храните.

С други думи отводът от алкохол може да има единствено позитивни последствия. Особено като се има поради, че при продължителна корист положението на човешкия организъм може да се утежни дотам, че да се стигне до преждевременна гибел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР