Алкалоидите представляват природни азотсъдържащи вещества, които имат физиологично въздействие върху

...
Алкалоидите представляват природни азотсъдържащи вещества, които имат физиологично въздействие върху
Коментари Харесай

Алкалоиди

Алкалоидите съставляват естествени азотсъдържащи субстанции, които имат физиологично влияние върху нервната система на хората.

Алкалоидите нормално са производни на аминокиселините. Известни са няколко хиляди алкалоида, като някои от тях са мощни токсини. По-голямата част от алкалоидите имат мощно горчив усет.

Алкалоидите са първите субстанции с растителен генезис, в които е бил открит азот. Преди това се е считало, че този детайл се среща единствено в органични субстанции от скотски генезис. Алкалоидите се създават от самите растения, с цел да се защитят от разнообразни насекоми.

Някои алкалоиди са мощно отровни, само че в дребни количества имат свойствата на медикаменти.

Видове алкалоиди

Основно алкалоидите се разделят на 4 огромни групи:

Тропинови алкалоиди – имат мощно наркотично действие;

 Патладжани

Стероидни алкалоиди – това са соланин, пиперин, томатин, капсаицин. Те се съдържат в едни от най-консумираните зеленчуци;

Пиролизинови алкалоиди – работят като лекарствени средства;

Индолови алкалоиди – също работят като лекарствени средства.

От хранителна позиция стероидните алкалоиди имат най-голямо значение.

Източници на алкалоиди

Някои от най-вкусните зеленчуци, които включваме в менюто си всеки ден са главните източници на алкалоиди. Това са картофи, домати, чушки и патладжани.

Съдържанието на соланин в мг на 100 г зарзават е както следва – картофи 2-13 мг; патладжани 6-11.33 мг; чушки 7.7 -9.2 мг. Картофите, доматите, патладжаните, сладките и лютите чушки съдържат алкалоиди, които въздействат на нервно-мускулните функционалности и храносмилането.

 Домати

Те могат да окажат и неприятни резултати върху ставите. За благополучие, наличието на алкалоиди в тези артикули е доста малко, ежедневната им консумация не може да окаже отрицателно въздействие върху организма.

При подлагане на термична обработка, равнищата на алкалоидите в тези зеленчуци понижава с 40-50%.

Соланинът съставлява глюкоалкалоид, съдържащ се в покълнали картофи или такива, които са престояли на слънце. Той може да аргументи съществени натравяния, по тази причина най-сигурно е такива картофи да се изхвърлят. Горчивият усет на картофите демонстрира съществено съществуване на алкалоиди в тях.

Пиперинът е различен алкалоидът, който придава пикантния усет на чушките. Той усилва благотворното деяние на ресвератола, подтиква термогенезата и в дребна степен ускорява метаболизма на индивида. В по-високи дози може да аргументи дребни язвички по стомаха.

 Люти Чушки

Никотинът е идващият алкалоид, който заслужава особено внимание. Във високи концентрации той се съдържа в тютюна, а дребни количества се открива в доматите и патладжаните.

Съдържанието му в тези зеленчуци е в действителност минимално, само че при хора с нетърпимост към никотина, могат да се следят странични резултати.

Вреди от алкалоиди

Смята се, че по-гореизброените алкалоиди в зеленчуците могат да работят увреждащо на ставите, само че към момента няма безапелационни доказателства за това изказване. Съществуват изследвания, съгласно които тези алкалоиди извличат калция от костите и го пренасочват към отсрочване в меките тъкани.

В резултат на тези данни, откривателите предлагат елиминирането на картофи, домати, патладжани и чушки от хора с остеоартрит, ревматоиден артрит и други ставни проблеми.

Ако страдате от ставни проблеми изключете тези зеленчуци за 2-3 седмици от своето меню. Подобно ограничаване може да даде отговор дали тези артикули въздействат отрицателно върху ставите.

Тъй като картофите са най-рискови във връзка с алкалоидите поради съдържащия се соланин в тях, бъдете изключително деликатни с тяхното предпазване.

Ако би трябвало да ги съхранявате по-дълго, оставете ги в мрачно и ветровито помещение; измивайте ги доста добре преди готвене; изрязвайте усърдно покълналите места, а най-добре хвърлете целия картоф. Ако към този момент сготвеният картоф има горчив усет, не го яжте.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР