Алжирският външен министър Рамтан Ламамра каза на Франция да деколонизира

...
Алжирският външен министър Рамтан Ламамра каза на Франция да деколонизира
Коментари Харесай

Грандиозен скандал! Алжир настоя Франция да деколонизира историята си

Алжирският външен министър Рамтан Ламамра сподели на Франция да " деколонизира " своята история, в следващата сериозна словесна кавга сред Париж и някогашната негова колония в Африка, осведоми " Франс прес ".

По време на посещаване в Мали, чиято ръководеща хунта беше яростно разкритикувана от Франция, Ламамра акцентира, че френският президент Еманюел Макрон страдал от " давност на историята ".

" Нашите задгранични сътрудници би трябвало да деколонизират личната си история ", настоя Ламамра.

" Те би трябвало да се освободят от избрани настройки, избрани държания, избрани визии, които са неразривно свързани с некохерентната логичност, движена от претендираната от Запада задача да донесе цивилизация ", посочи още той.

Той твърди, че тази задача била " идеологическото прикритие, употребявано за опит да се получи самопризнание за закононарушението против човечеството, което е колонизацията на Алжир от Франция, колонизацията на Мали и колонизацията на толкоз доста африкански нации ".

Язвителната забележка на Ламамра наподобява е ориентирана към мнения на Макрон през предходната седмица, в които той акцентира, че " политико-военната система " на Алжир след независимостта " напълно е пренаписала " историята на страната.

Макрон сподели на потомците на войната за самостоятелност на Алжир, че версията на историята, излъчена на алжирците, не се основавала на " истини ", а " на дискурс на ненавист към Франция ".

Алжир през уикенда отзова посланика си от Париж и забрани на френските военни самолети да навлизат във въздушното му пространство, което Франция постоянно употребява за постигане на своите сили в битката с джихадистите в района Сахел, който се намира южно от Алжир.

Вчера Макрон означи, че се надявал на " усмиряване " на напрежението с Алжир и че връзките му с президента Абделмаджид Тебун били " в действителност сърдечни ".

Макрон също по този начин е в спор с хунтата в Мали, която смъкна определения президент на страната Ибрахим Бубакар Кейта през август 2020 година

Франция се намеси, откакто джихадисти завзеха контрола над северната част на Мали през 2012 година, а от този момент Париж изпрати хиляди бойци в Сахел за битка с въоръжения протест.

През юни Франция разгласи огромно понижаване на войсковите си елементи в Сахел - ход, който накара Мали предишния месец обществено да разгласи, че нейният съдружник е решил да я " изостави ".

Вчера Макрон прикани хунтата да възвърне държавната власт върху територията, която беше оставена на джихадистите и по-късно възобновена.

" Не е ролята на френската войска да запълва " неработата ", в случай че мога да го дефинира, на малийската страна ", посочи той пред френските медии.

Външното министерство на Мали привика френския дипломат в Бамако, с цел да записва " възмущението " си от мненията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР