Алигатори в Северна Каролина и Тексас оцеляват в студеното време,

...
Алигатори в Северна Каролина и Тексас оцеляват в студеното време,
Коментари Харесай

Три удара в минута: Ето как алигаторите оцеляват при минусови температури

А лигатори в Северна Каролина и Тексас оцеляват в студеното време, като отпускат телата си във водата на езерото и я оставят да замръзне към тях, демонстрират видеоклипове, публикувани в обществените мрежи. Само муцуните и предните им зъби пробиват леда, което разрешава на алигаторите да дишат, до момента в който чакат водата да се размрази.  

" Хората не престават да питат по какъв начин се оцеляват алигаторите при минусови температури - благополучен съм да оповестя, че те са се трансформирали в замръзнали блокчета лед ", споделя представител на парка " Блатото " в южната част на Северна Каролина във видеоклип във Фейсбук.   



Няколко алигатора бяха открити замразени в великански блокчета лед в парка " Блатото " - туристическа атракция и резерват за алигатори покрай “Оушън Айл Бийч ”, Северна Каролина. Друг алигатор е бил видян в ледено езерце в избавителния център “Страната на алигаторите ” в Бомонт, Тексас. 

През миналата седмица и в двата щата температурите паднаха под 30 градуса по Фаренхайт (минус 1 градус по Целзий), като в Северна Каролина бяха регистрирани температури от 17 градуса по Фаренхайт (минус 8 градуса по Целзий).  

Видеоклип в TikTok, сниман в избавителния център “Страната на алигаторите ”  този уикенд, демонстрира алигатор, който лежи неподвижно в мътно езеро, а муцуната му стърчи отдолу под ледената повърхнина. " Той е надигнал муцуната си нагоре над тинята, с цел да диша ", споделя във видеото Гари Саурадж, притежател на избавителния център. 

Алигаторите оцеляват при ниски температури, като изпадат в положение на заспалост, наречено още брумация - еквивалент на хибернацията при бозайниците. 

Когато стане толкоз студено, че водата замръзне, алигаторите " инстинктивно повдигат носа си нагоре ", тъй че той да стърчи от водата, с цел да не се удавят - споделя във видеото представителят на парка " Блато ". 

Когато стартират да се образуват ледени кристали, метаболизмът на алигаторите се забавя и летаргичните им тела последователно се отпускат в замръзналата вода, а влечугите затварят очи. За разлика от бозайниците, които спят зимен сън, алигаторите и другите влечуги не изпадат в бездънен сън по време на брумацията и към момента имат интервали на интензивност, с цел да могат да пият течности.  

По време на брумацията сърцето на алигаторите може да се забави до едвам три удара в минута, споделя Саурадж във видеото, оповестено в Tik Tok. " Хора, това е необикновено. Ето по какъв начин алигаторите оцеляват в замръзналата вода ", прибавя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР