Алиан Али, вицепрезидент на организацията на евреите в България Шалом

...
Алиан Али, вицепрезидент на организацията на евреите в България Шалом
Коментари Харесай

Евреите притеснени гласът им да не остане глас в пустиня

Алиан Али, вицепрезидент на организацията на евреите в България " Шалом " съобщи, че в България има жива дейна еврейска общественост . Не, българската страна не е запазила живота на евреите, а спасението е вследствие на дейностите на българския народ, на Българската православна черква (БПЦ) и на българската нефашистка общност, сподели той на конференция в Българска телеграфна агенция, на която бе разискван План за стратегическо съдействие сред България и Норвегия в поддръжка на интернационалния ангажимент на България за битка с антисемитизма и запазване на еврейското завещание.

" В проекта няма дума за физическата отбрана на местата, в който се развива животът на евреите. Няма дума и за действителна поддръжка на еврейския живот на страната, липсва бюджет, който обрича проектът да остане на хартия, липсва административно равнище, което да е отговорно за проекта и без административно равнище нищо няма да се случи. Неведнъж сме писали на министъра на външните работи по отношение на този народен проект, само че нашият глас остава глас в пустиня . Планът е на равнище план и нека в окончателния автентичен проект всички тези неща да бъдат отразени ", настоя Али.

Проектът цели да окаже поддръжка при осъществяването на уговорките на България като член на Европейски Съюз и на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) за интеграцията на ограничения, отдадени на попречване на антисемитизма в съответните национални стратегически документи и създаването на първия Национален проект за деяние за битка с антисемитизма на Република България. Проектът е финансиран по Фонда за двустранни връзки на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Ангел Банджов, шеф на дирекция " Права на индивида " в Министерство на външните работи съобщи, че битката с дискриминирането и омразата е народен приоритет.

Банджов означи, че няма общество, колкото и развито да е то, което да е свободно от негативни явления като дискриминирането и омразата. Борбата с дискриминирането и омразата е народен приоритет на Министерство на външните работи, увери той. От позиция на външната политика на България осъществяването на този план съставлява принос към този външнополитически приоритет - битката с омразата и дискриминирането, разяснява Ангел Банджов. В България и в предишното, и в този момент се резервира високата степен на интегрираност на българските евреи във всеки един аспект на публичния живот.

Едновременно с конференцията в Българска телеграфна агенция от българската прокуратура оповестиха, че се организира двудневен семинар, отдаден на противодействието на антисемитизма . В него вземат участие заместител основният прокурор Мария Павлова и заместител ръководителят на дипломатическата задача на Държавата Израел в България Наама Леви. Присъствал е и Ангел Банджов. Участие във форума взимат прокурори и следователи от Софийски апелативен регион и Национална следствена работа. Лектори са представители на академичната общественост и адвокати от Държавата Израел, които разясняват въпроси, свързани с световния антисемитизъм, радикализацията на крайнодесните обединения и показват на практика способи за битка с деянията на експанзия и сегрегация и закононарушенията, подбудени от тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР