Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би казал

...
Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би казал
Коментари Харесай

Руската опозиция загуби най-ярката си звезда. Какво следва?

Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би споделил на руснаците, в случай че бъде погубен, тъй като се е противопоставил на Владимир Путин. „ Не ви е разрешено да се предавате “, отговори той пред екипа, заснемащ документален филм за него. „ Ако решат да ме убият, това значи, че сме необикновено мощни и би трябвало да използваме тази мощ. “

Руската работа за осъществяване на наказванията разгласи в петък, че Навални е умрял в арктическа наказателна колония, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинявания за екстремизъм. Смъртта му провокира обвинявания от целия свят, че е бил погубен.

Политически критици на Кремъл, шпиони, обърнали се против властта и проверяващи публицисти бяха убити или нападнати по разнообразни способи.

Руската съпротива загуби най-ярката си звезда с неочакваната гибел на Навални в затворническа колония. Сега въпросът за всички е: Какво би трябвало да се направи оттук насетне?

Повечето съветски опозиционери или са мъртви, или разпръснати по света в заточение, или са в затвор в родината си. Оставащите опозиционни групи и основни политически фигури имат друго виждане за това каква би трябвало да стане Русия и кой би трябвало да я управлява. Няма даже антивоенен претендент на изборите, който да окаже най-малко привидна опозиция на преизбирането на Путин за шести мандат идващия месец.

С елиминирането на Навални от картината, мнозина се чудят дали това е краят на политическото дисидентство в Русия.



„ Алексей Навални беше доста ослепителен и харизматичен водач. Той имаше гения да възпламени хората, да ги убеди в потребността от смяна “, сподели Михаил Ходорковски, някогашен магнат,

който прекара десетилетие в затвор в Русия по обвинявания, необятно възприемани като политическо възмездие за опълчване на ръководството на Путин при започване на века.

“Това е доста тежка загуба за съветската съпротива ”, сподели той пред Асошиейтед прес след гибелта на Навални.

Греъм Робъртсън, учител по политически науки в Университета на Северна Каролина и създател на книга за Путин и актуалните съветски политици, сподели, че най-големият проблем пред съветската съпротива „ е, че е била неспособна да се измъкне от дребните демократични кръгове и да притегли поддръжка от по-широк кръг от обществото. “

Ходорковски, който живее в Лондон, е един от няколкото съветски опозиционни политици, опитващи се да изградят коалиция с антивоенните групи от елементарни хора по целия свят и съветски опозиционери в заточение. Сред тях са именитият шахматист Гари Каспаров, някогашният съветски министър председател Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза младши, който сега излежава 25-годишна присъда за измяна поради рецензии на войната, която Русия води в Украйна.



Но екипът на Навални и Фондацията за битка с корупцията, която той основа, не са част от нея.

„ Ние непрекъснато беседваме с момчетата от Фондацията за битка с корупцията… че ще бъде ужасно, в случай че всички се срещнем освен пред телевизионните камери, само че да седнем дружно на една маса “, сподели Ходорковски в друго изявление преди гибелта на Навални, като подсети за телевизионния спор през януари по самостоятелния съветски ефирен канал „ Дожд “.

Докато Навални беше първият водач, построил национална съветска съпротива, други опозиционни фракции не харесваха него или организацията му.

Преди гибелта му, в обществените медии бяха изразени обществени и горещи различия сред членовете на неговия екип и други политици за това по какъв начин те ще се опълчват на Путин на идните избори през март.

Междувременно съветският водач продължава да консолидира своята хватка върху властта, налагайки строги ограничения на дисидентите в страната, вкарвайки в пандиза критиците на войната в Украйна и заглушавайки самостоятелните медии.

Споровете сред опозицията „ не оказват помощ “, сподели Найджъл Гулд-Дейвис, някогашен английски дипломат в Беларус и старши помощник за Русия и Евразия към Международния институт за стратегически науки в Лондон. Но той задава въпроса даже в случай че опозицията беше обединена „ като се имат поради инструментите за насила, принуда и заплашване, с които разполага съветската страна, каква разлика би предписание това най-малко в кратковременен проект? ”

Путин гледа към нов най-малко шестгодишен мандат в Кремъл, което значи, че той може да ръководи дейно Русия в продължение на съвсем три десетилетия.

Останалите съветски опозиционни водачи и деятели, които са главно отвън страната, в този момент се пробват да решат по какъв начин да усилят дейно предизвикването пред Кремъл. Tова би означавало да се пробие държавната агитация, с цел да доближат до хората в страната и да им предложат опция на визията на Кремъл за бъдещето.

Това е сложна задача, такава, с която даже Навални се затрудняваше, откакто се завърна в Москва през февруари 2021 година, с цел да бъде изправен пред сигурен арест, откакто се възвърне в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което упрекна Кремъл.

Малко след завръщането му, до момента в който беше в пандиза, екипът му пусна следствие в обществените медии за корупция, което беше гледано милиони пъти. Това предизвика серия от митинги против корупцията в цяла Русия, само че полицията брутално ги потуши и задържа хиляди хора.



Докато екипът на Навални продължи да разгласява сполучливи следствия, хората в последна сметка преустановиха митингите и споделиха, че ще преминат към разнообразни тактики. Въпреки че Навални беше наясно какво се случва, а екипът му съумя да разгласи необятно следствието си, посланието за битка с корупцията в последна сметка не съумя да докара до политическа смяна в Русия, сподели Робъртсън, тъй като множеството руснаци „ знаят, че страната им се ръководи зле и че техният хайлайф е подкупен, само че те не виждат по какъв начин може да стане по различен метод “.

През трите години, когато Навални беше в пандиза, съветските управляващи одобриха повече закони, които ограничиха свободата на словото и разрешиха хвърлянето в пандиза на критиците, постоянно елементарни хора, от време на време за десетилетия.

Ходорковски сподели, че в отговор на убийството на Навални би трябвало да се обединят напъните и да се продължи работата, стартирана преди гибелта му, като се опитат да убедят елементарните съветски жители да стачкуват по всевъзможен метод по време на президентските избори през март.

Той прикани руснаците да изразят митинга си, като напишат името на Навални в бюлетината. Руският антивоенен комитет, подкрепян от Ходорковски и други политици, също прикани хората в Русия да извърнат внимание на концепцията „ Обед против Путин “,  която беше подкрепяна от Навални при започване на февруари. Тя предлага потреблението на вота като предлог за събиране и митинг в 12:00 ч. на 17 март.

Междувременно съветската съпротива е изправена пред бъдеще значително в заточение без един от най-ярките си водачи.

Ще бъде необикновено мъчно, само че съветските политици в заточение споделят, че са решени вярата за народна власт в тяхната страна да не почине дружно с Навални.

„ Путин “, сподели Ходорковски, „ би трябвало да разбере, че може да убие своя политически конкурент, само че не и самата концепция за демократична съпротива “.

ЕММА БЪРОУС ОТ АСОШИЕЙТЕД ПРЕС

Превод БТА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР