Александровска болница е една от първите, която прие пациенти с

...
Александровска болница е една от първите, която прие пациенти с
Коментари Харесай

Очи в очи със заразата COVID-19


Александровска болница е една от първите, която одобри пациенти с ковид у нас. Там са докторите, медицинските сестри, санитарите, доброволците, които се грижат за инфектираните. Екипът им е с усмивки на лицето през маски, макар че някои от тях не са се прибирали у дома от месец. Други живеят настрана от фамилиите си и не са прегръщали децата си от началото на рецесията, осведоми Нова телевизия.

Като във всички останали лечебни заведения в страната и в „ Александровска” е изработен прецизен логаритъм за приема на пациенти.Хората биват насочвани първото към място, където идват хората със подозрения за ковид - Спешното поделение.

„ Естествено, че се тормозим, само че ние всички сме поели този риск и всеки у дома се карантинира. Много от сътрудниците изпратиха фамилиите си по родственици и се прибират у дома сами. Аз персонално съм в един апартамент с моето семейство, само че съм в обособена стая и не съм си прегръщала детето от месец”, споделя Елена Георгиева, старша сестра на Спешно поделение УМБАЛ „ Александровска”.

Най-тежко им е обаче когато изгубят борбата за някой от пациентите си.

„ Мъчно ни е, когато за някой си положил оптимални старания и индивидът не се подобрява”, споделя още Елена Георгиева.

Дори лекари, които са видели всичко в своята процедура, не одобряват елементарно протичащото се. Такъв е и шефът на Александровска болница – проф. Костадин Ангелов, който има повече от 20 години стаж. Разказва ни за един от най-тежките случаи.

„ Тогава, когато в нашата болница в реанимация се намират майка с нейния наследник. С него не можахме да проведем борбата сполучливо. Той си отиде, само че майката остана.

Тя видя какво се случва с него, само че нямаше по какъв начин да излезе. Не можа да погребе детето си.

Това аз не мога да го опиша с думи”, споделя Костадин Ангелов.

Болката мъчно може да се опише с думи, тя се усеща – надълбоко, задълго, тъй като най-тежко за всеки доктор е, когато не успее да избави човешкия живот. Това не се не помни в никакъв случай.

„ Да кажем злополука с доста ранени.Отиваш самичък с една кола за спешна помощ и тогава ти би трябвало да решиш на кого да окажеш помощ. Взимаш един човек, тъй като не можеш да вземеш всички. След време започваш да си задаваш въпроси, да сънуваш, да се питаш дали си избрал верния човек”, добавя шефът на Александровска болница.

Проф. Ангелов се тормози, че в случай че броят на заболелите нарасне фрапантно, още веднъж може да му се наложи да застане пред този избор.

„ Тогава ние ще сме притиснати от доста пациенти, доста хора и няма да стигат кревати. Няма да можем да помогнем дейно на всички.

Затова беше нашият апел към хората - да продължат да пазят обществена дистанция”, добавя той.

При потвърден случай на ковид и потребност от болнично лекуване пациентите се реалокират в Инфекциозното поделение.

С инфектираните с COVID-19 от самото начало е и лекар Димитър Боланов. Не се е прибирал у дома повече от месец.

„ Хората са уплашени. Лекарската специалност ни е обучила да умеем да беседваме с болните. Това, което тежи на хората и е извънредно, е че техният престой в болничното заведение е по-дълъг, толкоз дълъг, че да получим позитивен резултат”, изясни зам.-директор, УМБАЛ „ Александровска” доцент Димитър Буланов.

Лекарите заобикалят да приказват за личните си тествания. Не се оплакват от костюмите, които задушават, нито от твърдото легло, на което би трябвало да се опитат да поспят за няколко часа.

„ Всеки е направил самичък избора си. Не считам, че това е подвиг. Това е част от работата.

В момента, в който един човек реши, че ще се бори да вземе тапия за здравно обучение, той би трябвало да е наясно, че обществото му я дава и рано или късно ще заплаща с лихвите”, уточни началникът на Спешното поделение в УМБАЛ „ Александровска” доктор Николай Хубанов

Възможност да обезпечат нужната помощ имат и с помощта на вълната от донори. Директорът на Александровска я дефинира като невиждана.

„ Имаме депутати, предприемачи, които са най-големите донори. Най-големият измежду тях е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Сумата, която той подарява е за лекарства, за консумативи, инсталация и с помощта на тях дооборудваме интензивните си отделения”, сподели проф. Ангелов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР