Александър Везенков ще бъде вторият българин, който ще играе в

...
Александър Везенков ще бъде вторият българин, който ще играе в
Коментари Харесай

Александър Везенков прие офертата на Сакраменто Кингс

Александър Везенков ще бъде вторият българин, който ще играе в Националната баскетболна асоциация.

Най-реномираният инсайдър в лигата Адриан Войнаровски от ESPN заяви, че българинът е приел офертата на Сакраменто Кингс. Тя е на стойност 20 милиона $ и е за три сезона. Войнаровски се базира на сътрудниците Марк Бартелщайн, Джордж Русакис и Ник Лоцос, които са сключили договорката.

Везенков, който при започване на август ще навърши 28 години, напуща гръцкия гранд Олимпиакос след пет сезона. В последния от тях той бе избран за " Най-полезен състезател " в Евролигата, като бе с съществена заслуга за това отборът от Пирея да приключи като отличник в постоянния сезон и да доближи до финала в шампионата.

Българският национал, който е играл още за тимовете на Арис Солун и Барселона, стана повторен първенец на Гърция с Олимпиакос и три пъти е определян за " Най-полезен състезател " в шампионата на южната ни съседка. През предишния сезон той стана и изпълнител номер 1 в Евролигата с индикатори от 17,6 точки приблизително на мач.

В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на отбора е гардът Де`Аарън Фокс. 27-годишният Сабонис и 25-годишният Фокс бяха определени за присъединяване в " Мача на звездите " през февруари тази година и спомогнаха за това Сакраменто да приключи на трето в постоянния сезон в Западната конференция на НБА. В плейофите обаче " кралете " отстъпиха с 3:4 победи в първия кръг на Голдън Стейт Уориърс.

Преди Везенков в НБА е играл единствено още един българин. Това е актуалният президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе за Финикс Сънс в интервала 1985-1986 година, с което става първият източноевропеец в " Лигата на извънземните ".

Сакраменто се снабди с правата на Везенков през 2022 година в договорка с Кливланд Кавалиърс. " Кавалерите " пък ги получиха от отбора на Бруклин Нетс в договорката, която прати Джеймс Хардън при " мрежите " през януари 2021 година. Преди това Бруклин избра българското тежко крило под номер 57 в драфта през 2017 година. По това време Везенков се състезаваше за Барселона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР