Александър Велики се превръща във въплъщение на ужаса за цяла

...
Александър Велики се превръща във въплъщение на ужаса за цяла
Коментари Харесай

Александър Македонски - въплъщение на ужаса в Азия

Александър Велики се трансформира във олицетворение на ужаса за цяла Азия. През декември 332 година прочие Христа той влиза в Египет. Той разкрива египетската цивилизация пред останалия свят.

След провалянето на пълководеца Мегнон при река Граник самият персийски император Дарий III излиза от Вавилон, с цел да спре настъплението на Александър Велики. Неговата армия е два пъти по-голяма от тази на македонския държател. Въпреки това Александър Велики не отстъпва, както се допуска, че ще направи, а през месец ноември 333 година прочие Христа се изправя против Дарий III в борбата при крепостта Исос.

Персийската армия е формирана от над 150 000 гръцки наемници, стрелци с лъкове, пехотинци и кавалеристи. Никой в никакъв случай не е успявал да я победи. Александър Македонски обаче безспирно обхожда редиците на своята войска с думите: “Настъпи последният час на велика Персия! ”. Последвалата борба е с ужасяващ излаз за персите. Александър знае, че основната опасност идва от кавалерията на врага. Военната му тактика планува офанзиви от няколко страни с дребни отряди, които да разбият пехотата и стрелците. Този проект донася и успеха.

След провалянето Дарий III съумява да избяга незасегнат от бойното поле. Александър пленява колесницата и лъка му, а македонските бойци откриват в бойната палатка на персийския държател купища скъпоценности, злато и сребро. Александър Велики се окичва с тях като същински поробител на Персия. Сред плененените в борбата са майката и дъщерята на Дарий III. Според съчинение на античен мъдрец Александър взел за брачна половинка дамата на Дарий и тя му родила наследник, който нарекли Херкулес.

Следващата цел на Александър е град Тир. Това е един от най-големите градове на Персия, издигнат на остров на към километър от брега. Седем месеца бойците на Александър строят мост до острова, по който да премине македонската войска. За рухването на града споделя римският създател Квантос Руфус в своята “История на Александър Велики от Македония ”.

 Александър Македонски - олицетворение на ужаса в Азия

Тир имал население от 23 000 души, множеството от които били дами и деца. В града се намирал и храмът на Херкулес. След като влезнал в Тир Александър Македонски наредил 13 000 дами и деца да бъдат пленени и отведени в иго. 2000 мъже били разпънати на кръст. Такова било наказването за жителите на града, които не се предали незабавно. За да означи успеха си, Александър се качил на най-високата обсадна кула и вдигнал ръце във въздуха като популярен император. Войниците му го помолили да не го прави, тъй като по този начин се излагал на стрелите на скрити врагове, само че той не ги послушал.

Подобна е и ориста на Газа (днешна Палестина). Вражеските войски предвожда пълководеца Батис, който македонците залавят и водят при Александър Велики. Батис отхвърля да коленичи непринудено пред владетеля. Заради това той е вързан за каляска и влачен с часове към градските стени. След гибелта му Александър заповядва да го погребат с почести.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР