Александър Николов, известен в Пловдив като Сашо Сладура, е една

...
Александър Николов, известен в Пловдив като Сашо Сладура, е една
Коментари Харесай

Сашо Сладура - виртуозът цигулар, погубен от ДС

Александър Николов, прочут в Пловдив като Сашо Сладура, е една от именитите фигури на града. За него се разпространяват  всевъзможни клюки. Майка му - Екатерина Ендерс, произлиза от рода на баронеса Фон Берен, татко му - Георги Николов, е дълготраен шеф на Цар-Симеоновата  в Пловдив. 

След завършването на консерваторията в Прага е поканен за цигулар в Пражкия симфоничен оркестър. Окупирането на Чехия от хитлеристките войски принуждава Александър Николов да поеме назад към България. Започва работа в Царския симфоничен оркестър.

По-късно е солист цигулар  в първите типичен джаз оркестри у нас, след това Николов основава собствен джаз оркестър. Известен е освен като реализатор на френски шансони, виртуоз на цигулката, само че и на политическите вицове.

Прочут с бохемския си живот, неотразим, дръзновен поробител на женските сърца и дразнител за сътрудниците на Държавна сигурност. Арестуван е през септември 1961 година и отведен в лагера „ Слънчев бряг ” край Ловеч. За гибелта му се описват всевъзможни истории.

Снимките са от Държавен списък - Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР