Александър Мачев, най-известният брокер на недвижими имоти в социалната мрежа

...
Александър Мачев, най-известният брокер на недвижими имоти в социалната мрежа
Коментари Харесай

Чували ли сте за най-известният ни брокер в ТикТок? Продава имоти за 1 милион лева!

Александър Мачев, най-известният брокер на недвижими парцели в обществената мрежа " ТикТок ", в изявление за Радио " Фокус "

Цените на парцелите в столицата ще продължат да порастват и през 2023 година, като растежът ще е най-малко на равнището на общата инфлация, а евентуално и над него. Това споделят специалистите. Какво е положението на имотния пазар, какво търсят българите и по какъв метод оказват помощ обществените мрежи за това да бъде продаден или нает един парцел? В идващите минути ни чака един доста забавен диалог с най-известния брокер в обществената мрежа " ТикТок “ Александър Мачев. На първо място желая да те попитам мога ли да ти приказвам на " ти “?  


Абсолютно, безусловно. 

Разкажи малко за себе си.  

Аз съм Александър Мачев, брокер на недвижими парцели, малко по-различен, от по-новото потомство по този начин да го кажа, по-иновативните хора. Като цяло не съм се занимавал с недвижими парцели от доста от дълго време, разправям се от към две години. Преди това съм бил графичен дизайнер и монтажист по малките екрани.  

Защо реши да се занимаваш с парцели? 

Бях фотограф на недвижими парцели към организация. От тогава все ми е откъм гърба на главата, че работата наподобява супер занимателна, че ще се оправя доста добре в нея. Обаче това, че съм приключил графичен дизайн и това, че цялостен живот изучавам графичен дизайн, ме спираше и в един миг просто желанието надви.  

Как ти пристигна концепцията въобще да представяш жилища в " ТикТок “? Предполагам се желае единодушието на продавача преди този момент. 

Разбира се, да, няма по какъв начин без неговото единодушие. Идеята напълно не е моя. Аз ходя по път, който е утъпкан добре от американците. Имам си един обичан американски брокер и върша всичко, каквото той прави.  

Кой? 

Райън Серханд се споделя. Той прави доста забавни видеа в YouTube. Аз започнах в YouTube. Имам си YouTube канал – там са по-професионални видеата, по-продължителни, просто гледаемостта не е като в " ТикТок “ и " Facebook “. 

А какво е положението на имотния пазар сега? Да преминем малко към по-сериозната част. 

Към по-професионалната част. 

Да. 

В момента се усеща закъснение на пазара, купувачите леко се отдръпват, просто тъй като не знаят какво ще се случи. Лихвеният % се подвига. Кредитните условия от банките са разнообразни към този момент и хората избират да изчакат, с цел да видят какво тъкмо ще се случи. 

Можеш ли да кажеш на слушателите ни по какъв начин се движат цените и за какъв брой се продава квадратният метър сега? 

Да. Ами към този момент цените се задържат на това равнище, само че се усещат първите продавачи, които се стряскат от това, че купувачите се отдръпват, и те са склонни да създадат по-голям коментар в цената и да продадат на по-ниска цена, тъй като им трябват пари.  

А квадратният метър какъв брой е? 

Квадратният метър е към този момент доста общ въпрос, тъй като за другите квартали квадратният метър върви по друг метод, за това дали апартаментът е към този момент приключен, не е ли приключен, строи ли се, не се ли строи. Между 1200 до 2200-2300 и нагоре към този момент.  

Говорим в София или изцяло? 

Говорим за София, единствено в София. 

А за другите градове, примерно Пловдив, Варна, Бургас, имаш ли данни, които може да ни дадеш? 

За Пловдив и Варна знам, че гонят софийските цени. Не съм осведомен на квадрат по какъв начин стоят нещата, само че съм снимал няколко жилището в Пловдив и във Варна на безусловно същите цени като в София. 

Защо парцелите са скъпи? 

Защо парцелите са скъпи? 

Да. 

Защото доста малко се продават. 

А хората желаят ли да влагат в парцели? 

Ами това е най-сигурната инвестиция, каквото и да си приказваме. Всеки, който има пари, влага в парцели. Никога няма да си на минус от тази инвестиция.  

Да, в действителност то не е като колата, тъй като примерно в случай че си купим кола, тя на момента, в който към този момент сме я платили, се обезценява. 

Точно по този начин, да. 

Докато парцелът е една инвестиция, която по-скоро като я купиш, пораства.  

Абсолютно пораства, да.  

И имаш късмет да я продадеш на повече, в сравнение с си я купил. 

Даже хората, които купуват, още на идващия ден към този момент са на облага.

А завишават ли се изкуствено цените на парцелите сега, на фона на инфлацията? 

Изкуствено не се завишават цените. Защото доста хора са останали с усещане, че брокерите завишават цените поради комисионните и така нататък, което напълно не е по този начин. Това е най-често срещаният ми коментар под видеата – по какъв начин ние завишаваме цените. Ние вършим безусловно всичко допустимо цената да е по-нормална, тъй като ние желаеме бърза продажба, тъй като естествено, каквото и да си приказваме, колкото по-бързо продадем даден парцел, толкоз по-бързо и ние ще си вземем парите. И по всякакъв начин се опитваме да накараме продавачите да смъкнат от цената, обаче той си е притежател на този парцел, в случай че не желае, няма какво друго да създадем. 

Мотаят ли ви доста купувачите? 

В момента да, сега има някои купувачи, които хем желаят да купят, хем ги е боязън и просто оглеждат, изчакват, разхождат се, по този начин в случай че мога да кажа, и не подхващат никакви дейности.  

Колко пари са подготвени да дадат българите за апартамент или за къща?  

Има няколко вида. Едните хора са тези, които имат доста пари и доста спестени пари, не са единствено с заем. Тези хора са подготвени да дадат доста. Те към този момент търсят различен метод на живот, те търсят по-големи стаи, по-големи жилища или къщи и квартал с друга просвета, по този начин да го кажа, всички хора към тях да са малко по-различни.  

В тази връзка, какво се търси? Тук към този момент те запитвам - интериор, обзаведен, необзаведен апартамент, квартал примерно в София? Плюсовете, минусите за хората, примерно някои желаят да са покрай учебно заведение или детска градина, други пък желаят да са в центъра, макар че е огромна навалица и няма къде да се паркира. 

Да, тези хора, които желаят да са в центъра, са ми много забавни. Много хора търсят в центъра и изясняват, че по този начин са си привикнали, обичат шума. Аз съм от " Княжево “, не мога в никакъв случай да пребивавам в центъра. А другояче за въпроса – още веднъж е доста друго. Двете крайности. Едните хора търсят нещо, което е на шпакловка и замазка или занапред се строи, с цел да могат да си го създадат по техен усет, всичко както те си желаят. А другият типаж са хора, които желаят непосредствено да влязат да живеят, желаят да си обуят чехлите и да могат да си пуснат тв приемника непосредствено. 

В " ТикТок “ профила си показваш доста скъпи жилища – пентхауси за над 900 000 евро последно видях. Естествено, за всеки трен си има пасажери, само че да те попитам – има ли кой да ги купува? 

Да. Този пентхаус, който сте видели – направих след каченото видео три огледа. Три огледа за тази цена са много, мога да кажа. Очакваме още огледи. Със сигурност има кой да купи тези парцели. Имотите се купуват сега извънредно бързо. Всичко се купува, няма нещо, което да се застои много-много на пазара. Но човек, който би трябвало да купи този пентхаус, би трябвало да е по-различен от множеството.  

Кой е най-модерният квартал в София? Хитът на купувачите? 

О, най-модерният квартал… Хитът на купувачите е може би " Бояна “, " Драгалевци “, малко по-крайните квартали. 

И в действителност ти сподели, че по принцип има два вида хора – такива, които избират те да си го обзаведат, и такива, които желаят да влязат наготово. Твоите клиенти, какво избират? 

Моите клиенти – аз таргетирам малко по-малък % от клиентите, тъй като диря хора, които имат благоприятни условия. Аз и по тази причина фотографирам единствено такива парцели. По-голямата ми част от клиентите търсят каквото си харесат. Те не гледат жилището откъм това по какъв начин е обзаведен. Те го гледат единствено за разпределението. Дори да е обзаведен съвременно и чисто ново, моите клиенти ще заловен нещата и ще ги изхвърлят, и ще го създадат по този начин, както те си желаят. А другите ми клиенти – аз отново имам два вида клиенти, са клиенти, които в мига, в който излезе нещо, което на тях им се коства, че си заслужава сумата, са подготвени да работят незабавно, без значение още веднъж какво е. 

Капризни ли сме българите? 

Българите са доста капризни, да. Не всички, само че по-голямата част. На мен ми се е разпадала договорка за един дрешник. 

За дрешник? 

За дрешник, да. 

Разкажи историята, допускам, че ще е забавно за слушателите ни. 

Да. Аз не знаех какво тъкмо се случва, тъй като дрешникът просто може да хване и да се изхвърли. 

Да, по този начин е. 

Но нямало място за по-голям дрешник, което не беше доста по този начин, тъй като парцелът си предразполагаше място за дрешник, просто или беше опрощение, или в действителност това е повода. Но да, има такива забавни случаи.  

Гардероб, добре. По какъв метод обществените мрежи ти оказват помощ в работата ти и имаш ли доста клиенти от тях? 

По какъв метод ми оказват помощ? Аз имам значителен рийч. Най-гледаното ми видео всред " Facebook “, " ТикТок “ и " Инстаграм “ има към милион гледания и аз съм си направил сметка, че на всеки 20-30 хиляди гледания аз получавам бизнес, без значение дали е покупател или продавач. Това е най-голямата причина, заради която ми оказват помощ видеата. Много продавачи попадат на мои видеа, доста другари на продавачи попадат на мои видеа, изпращат, споделят " Вижте това момче. Не сме виждали подобен брокер “ и по този метод аз си спечелвам клиенти. 

Преминаваме към малко по-пикантните въпроси, ценови. Кой е най-скъпият парцел, който си продал? Най-скъпата ти продажба?

Най-скъпата ми продажба е към 1 милион лв.. Тя е от " ТикТок “, продажбата се случи от " ТикТок “.  

Кой е най-скъпият парцел сега, който предлагаш? 

Най-скъпият парцел, който предлагам, е въпросният пентхаус, за който стана дума малко по-рано. Апартаментът е голям.  

Да, той беше впечатляващ, в полза на истината.

Да. Апартаментът е неповторим и е на цена от 920 000 евро.  

И като за край. Ако би трябвало да дадеш съвет на българите в този момент, в какъв апартамент би трябвало да влагат? Имам поради да ни дадеш характерности – двустаен, тристаен, ново строителство. Какво ще им препоръчаш? 

То доста зависи за самата инвестиция, тъй като някои хора избират да влагат в парцел и да го пускат чартърен. В този случай е най-добре да се влага в двустаен апартамент, тъй като хем е по-евтино, хем може да го даваш на студенти. Другият вид вложения са вложения на зелено – купува се апартамент, до момента в който е в градеж, изчаква се да вземе Акт 16 или Акт 15 и се препродава на облага. Това е доста, доста желана инвестиция, доста хора го вършат. Но би трябвало да чакаш. Другата инвестиция – ами те май са това, те са двата вида инвестиция.  

Благодаря ти доста за времето, което ни отдели, и за скъпата информация, която ни даде. 

Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР