Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното

...
Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното
Коментари Харесай

Александър Габровски е най-младият гост-автор на Варна Лит 2021

 Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното издание на най-цветния фестивал – " Варна Лит “ 2021, стана притежател на огромната премия " Петя Дубарова “ в 24-то издание на състезанието.

Той получи плакета на Ненчо Русев " Пролет “ и първо място в категория " Поезия “, като посвети премията на поета и критик Владимир Трендафилов.

Това е петото му присъединяване в състезанието, а креативният му път минава и през двата училищен състезанието на " Варна Лит “ 2018 и 2019 година, където още веднъж печели премията на журито.

През 2021 година възпитаникът на Първа езикова гимназия във Варна ще бъде участник в четвъртото издание на фестивала " Варна Лит “. На 3 юни от 16:00 ч. на Лятна сцена на Държавен Куклен спектакъл ще се организира представянето на " И скакалците сънуват “, а диалогът с младия стихотворец ще води различен участник във фестивала и редактор на книгата – писателят Георги Господинов, който неотдавна завоюва огромната премия за Роман на годината на Национален фонд " 13 века България “.

Екипът на " Варна Лит “ е горделив с достиженията на своя най-млад гост-автор и му благодари, че с персоналния си образец придава цялостен смисъл на мотото на " Варна Лит “ 2021 – " Герои в този момент “.

По традиция тази година част от фестивалните дни ще бъдат някои от най-популярните писатели, поети, артисти, публицисти и общественици. Цялата стратегия на фестивала към този момент може да откриете на

Александър Габровски е роден във Варна през 2002г. Пише от 10-годишен и членува в книжовен клуб " Касталия “. Печелил е редица национални литературни състезания за възпитаници, като най-скъпи за него са първите му награди от състезанието " Петя Дубарова “ (2017, 2020), специфичните награди " Стоян Михайловски “ (2018, 2019) и премиите от състезанието " Морето, морето, морето… “ Автор е на ранната стихосбирка " Истории от други светове “ (2018). През 2018/2019 година печели национална стипендия " С старания към звездите “ към фондация " Културни вероятности “. Там негов наставник е Георги Господинов, с който работи над последната си стихосбирка.

" Варна Лит “ 2021 се организира с поддръжката на Общински фонд " Култура “ на Община Варна.

" Варна Лит “ е интернационален книжовен фестивал с акцент върху детско-юношеската аудитория и детското четене. Благодарение на него през последните години актуалната литература " влезе “ в класните стаи на над 60 учебни заведения и извънкласни школи не като наложителен предмет за проучване, а със своите най-различни лица —  тези на най-хубави и известни създатели на модерна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити актьори, блогъри; както дебютанти, по този начин и наложени писатели " за възрастни “, пробвали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата стратегия за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и международни публични персони, изменящи всеки ден посредством делата си  средата, в която живеем.

" Варна Лит “ се трансформира в неотменима част от културната стратегия на Варна, разви се като годишно и предстоящо събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, трансформирайки всеки един от тях в другар на града и културен " дипломат “.

През 2019 година като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна премия " Димитър Димов “, носител на която стана френският публицист Жером Ферари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР