Алек Бонев е на 20 години, а от 16-годишен се

...
Алек Бонев е на 20 години, а от 16-годишен се
Коментари Харесай

Алек Бонев пред ФАКТИ - за първото участие на българи в Световното първенство по планинско колоездене

Алек Бонев е на 20 години, а от 16-годишен се занимава професионално с планинско колоездене. Състезава се в дисциплината крос кънтри олимпик (ХСО), което в действителност е олимпийската дисциплинираност в планинското колоездене.

Само тази година той печели сребърен орден на на държавното състезание ХСО Драгалевци, трето място на планински маратон " Джуренец Куест ", второ място при мъже хайлайф от XCO Uzana.

На 9 октомври Бонев се състезава на Световното състезание по планинско колоездене в Леоганг, Австрия. Той е част от първия български тим, взел участие в миналото в Световното състезание с дисциплината ХСО.

От ФАКТИ се свързахме с Алек Бонев, с цел да разберем повече за самото Световно състезание и планинското колоездене.

„ Занимавам се с колоездене от десетина години, професионално – от към три “, споделя Алек. Участвал е в редица надпревари в България и чужбина – най-вече в Румъния и Сърбия. На въпроса за какво е избрал планинското колоездене, той отговори: „ Започнах да карам с другари. В един миг взех решение да се развъртвам в заниманието си “.

„ Дисциплината крос кънтри олимпик е олимпийска. Според годините, се дефинират обиколки и по отношение на опциите във възрастовите групи. Правят се обиколки, които са към 4-5 километра, по отношение на трасето и терена “, споделя той за самия спорт. Най-предизвикателният маршрут, по който е карал пък споделя, че е този на Световното в Леоганг: „ Беше извънредно стръмно, имаше доста технични спускания. През цялото време, до момента в който бяхме там валя. За надпреварата въпреки всичко беше хубаво времето, само че калта си беше там. Общо взето бедствахме всички “.

В Леоганг Алек Бонев се състезава в категорията до 23 години и финишира 70-ти. „ Може би не съм удовлетворен от резултата си, само че за първо присъединяване мисля, че за всички момчета в тима е много задоволително. Видяхме доста и взехме доста като опит от по-големите имена, гледахме и учихме. Това е един сериозен подтик за всички в тима “, сподели той.

Световното състезание по планинско колоездене се организира от 1990 година, а България изпраща свои състезатели за първи път в дисциплината крос кънтри. „ Всяка страна изпраща най-хубавите си състезатели и федерацията, която е в съответната страна има разнообразни критерии, които би трябвало да се покрият, с цел да станеш играч от националния тим “, споделя той. Според него, е бил определен да взе участие тъй като е станал вицешампион на България на държавното състезание ХСО Драгалевци. Помогнали са и насъбрани точки от други надпревари.

На въпроса за какво България не е изпращала състезатели до момента, Бонев отговори: „ Доста дълго време федерациите бездействаха. От тази година имаме нова федерация, която към този момент пое по някакъв път и изпраща много състезатели в чужбина освен за планинско колоездене, само че и на шосе, с цел да се развиваме “. „ В момента както се виждат нещата, мисля, че колоезденето е тръгнало по прекрасен път и ще се развиваме всички “, добави той.

В Световното състезание по планинско колоездене в Леоганг тази година вземат участие петима българи - Мартин Маринов, Лъчезар Ангелов, Стефан Манчев, Алек Бонев и Александър Алексиев. Макар карането да не е отборно, Алек дефинира българските състезатели като собствен тим. „ Всички се поддържаме, упражняваме дружно по трасето, черпим опит, размишляваме. Имахме огромни алтернативи с какви гуми да караме да вземем за пример. Аз може би не избрах най-подходящият вид, само че огледах деликатно гумите на другите, дадох препоръки на идващите момчета, които към този момент са в категорията хайлайф. Те бяха с по-добре определени гуми и се показаха по-добре. Нямаха рухвания и по този начин нататък “.
Българският тим в Леоганг. Отляво надясно Мартин Маринов, Лъчезар Ангелов, Стефан Манчев, Алек Бонев и Александър Алексиев; Снимка: Личен списък  Алек Бонев пред ФАКТИ - за първото присъединяване на българи в Световното състезание по планинско колоездене

За усещанията и страсти от Световното, Алек споделя: „ В нашия тим всичко беше с положително въодушевление. Не сме имали някакви съществени инциденти. Предвид тежкото трасе, имахме няколко рухвания в тима, най-много аз. Прибрахме се всички живи и здрави “. Бонев се прибира от Леоганг без травми, има единствено няколко леки рухвания.

„ Искам да стигнем равнището, което другите страни могат да поддържат сега “, това е бъдещата упоритост на колоездача. Причините да не сме го създали, съгласно него са „ най-много организацията на федерацията, която беше преди и може би, тъй като не сме се състезавали в никакъв случай на такова равнище “.

„ Всички бедствахме “, споделя Алек още веднъж в края на диалога ни. „ Има си тръпка и в бедстването. Накрая, когато всичко завърши и се прибереш у дома жив и здрав, ти става хубаво “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР