Алчността за власт или други зависимости доминират в ПП-ДБ и

...
Алчността за власт или други зависимости доминират в ПП-ДБ и
Коментари Харесай

Борислав Цеков пред Tribune: Парламентарната република не търпи еднолични решения

Алчността за власт или други зависимости преобладават в ПП-ДБ и тяхната формула, разяснява още юристът
Защо президентът свика 49-ото Народно заседание в Страстната седмица, по какъв начин държанието на Политическа партия и Демократична България обрича на крах съставянето на държавно управление и няма ли да ги отрезви опитът на Има Такъв Народ, Tribune.bg беседва с доктор Борислав Цеков - правист, лекар по конституционно право в Института за страната и правото към Българска академия на науките, академични учител и ръководител на Института за съвременна политикаата седмица.

- Г-н Цеков, има ли мотив да се бърза и да се свика 49-то Народно заседание в Страстната седмица?

- Не мога да предсказвам какъв е мотивът. Със сигурност парламентаризмът и парламентарната република са несъвместими с едноличните решения. Това, че сме в парламентарна република значи, че свикването на новоизбрания парламент следва да бъде направено след едни неофициални съвещания сред президента и парламентарните партии. Това постоянно се е предписание и в никакъв случай решението не е било еднолично.

За страдание, президентът Радев още веднъж не следва ритъма на парламентарните партии, а взима решения без да пита. При това забележете, привиква се един парламент в Страстната седмица, когато ние християните съпреживяваме страданията на нашия Господ Исус Христос.

При други политически условия това би било целесъобразно, само че в този момент, когато е безусловно ясно, че новоизбраният парламент още веднъж ще бъде в плен на една безогледна борба, да го свикаш на Велика Сряда, когато е време за примирение, а той ще затъне в борба, е доста алегоричен акт. Освен това на Велика Сряда е и измяната на Юда.

Предните избори президентът отново без да пита удължи прекалено периодите по връчване на мандати и разформироване на Народното събрание, макар волята на партиите, защото стана ясно, че те не могат да сформират държавно управление и в този смисъл процедурата по член 99 се изчерпи. Сега без да пита той сгъстява това време. Нито вътрешно-ведомствените възгледи на президента, нито обикновени изчисления за възможни предварителни избори, не могат да бъдат претекст и опрощение за сходно държание. Защото отново споделям и няма да се уморя да го дублирам, парламентарната република не търпи еднолични решения.

- Как приемате държанието на Политическа партия и Демократична България, които споделяха, че вторият в изборите наложително следва да поддържа първия, а в този момент приказват друго и това обрича съставянето на кабинет?

- Очевидно става дума за гонене на частни, партийни, политически, персонални ползи от страна на ПП-ДБ, и тотално загърбване на националния интерес, на интереса на жителите, който е да се сформира постоянно държавно управление, което да ни изведе от рецесията.

Алчността за власт или други зависимости преобладават в ПП-ДБ и тяхната формула – „ Или ние, или никой “. Очевидно жителите не желаят да дадат властта на ПП-ДБ, нямат доверие в тях. Доверието в тях пада на тези избори и в случай че те в този момент още веднъж се окажат в позицията на групировката, която неодобрява един сериозен опит за сформиране на държавно управление, в случай че има подобен, то на последващи избори техният резултат ще отиде още по-надолу. Видяхме го в предния парламент - те неодобряваха опита на ГЕРБ да сформира държавно управление, торпилираха Народното събрание и незабавно на тези избори резултатите им се сринаха с повече от 70 000 гласа. Това ги чака, само че за жалост поради персоналните им прищявки, зависимости и лакомия за власт на една партийна котерия, обединена в ПП-ДБ, България ще си играе на избори през ден, обществото ще затъва, с цел да гледаме самодоволните партийни физиономии на няколко души, които през последните 2 години унищожиха България. Очевидно това ще бъде, в случай че не надделее разсъдъкът и политическият разговор.

- Опитът на Има Такъв Народ няма ли да ги отрезви?

- Позицията на ПП-ДБ не е самостоятелна позиция. Това са подвластни хора - от задкулисие, от олигарси, от външни фактори на изток. Там мъчно може да се приказва за здравомислещ разбор. Те са в плен на един политически инфантилизъм, изключително това се отнася до Политическа партия, само че какво да кажем за Демократична България, откакто се води по акъла на представителите на този политически инфантилизъм.

- Христо Иванов има ли позиция в обединението?

- Христо Иванов, в случай че има позиция и се усеща независим водач в своите решения като политик, в този момент е времето да го покаже. Вкъщи, в кухнята, по този начин като доста от техните родители бяха правилни прислужници на режима, а мрънкаха под носа си пред тъщата и  след това се изкараха дейни борци за народна власт, по този начин няма да стане в този момент. Или са водачи, или са марионетки, трето състояние няма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР